Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Parku miniatúr v Podolí osadili nový model - Jurka

Park miniatúr v obci Podolie Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ide o model Kostolíka sv. Juraja, ktorého originál sa nachádza v pohorí Považský Inovec nad obcou Nitrianska Blatnica a ľudovo sa nazýva Jurko.

Podolie 19. apríla (TASR)- Jubilejný 50. model osadili na úvod sezóny začiatkom apríla v Parku miniatúr v obci Podolie (okres Nové Mesto nad Váhom). Ide o model Kostolíka sv. Juraja, ktorého originál sa nachádza v pohorí Považský Inovec nad obcou Nitrianska Blatnica a ľudovo sa nazýva Jurko.

Ako informovala Mária Zuzaniaková z Parku miniatúr, podľa archeologického výskumu je tento kostolík, ktorý má v svojom jadre zahrnutú predveľkomoravskú rotundu, najstaršou zachovanou murovanou stavbou na Slovensku. "Model, ktorý je postavený v mierke 1:25, sa osadil v expozícii veľkomoravských stavieb a hneď vedľa neho sa nachádza rekonštrukcia tohto kostolíka v podobe z 9. storočia," priblížila.

V súčasnosti modelári v Parku miniatúr pracujú na dobovej rekonštrukcii Beckovského hradu, ktorý by mal byť dokončený v júli. Park miniatúr je otvorený aj počas veľkonočných sviatkov, vrátane Veľkonočného pondelka (21. 4.). Počas neho môžu prísť rodičia s deťmi pohľadať a pomaľovať veľkonočné vajíčka. Múzeum tiež tradične počas hodových slávností v Podolí, ktoré budú tento rok 27. apríla, pripravilo Deň otvorených dverí.

"S novou sezónou sme pripravili viacero noviniek, okrem novej predajne, suvenírov a občerstvenia sa zmenil aj otvárací režim parku. V apríli, máji, júni, septembri a októbri je otvorený denne okrem pondelka v čase od 9.00 h do 17 h, v júli a auguste denne okrem pondelka od 9 h do 19 h," dodala Zuzaniaková.

Bližšie informácie môžu návštevníci nájsť na internetovej stránke múzea - www.matusovo-kralovstvo.sk.