Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Parlamentné voľby na Šariši prebiehajú bez problémov

Ilustračné foto Foto: TASR - Jana Vodnáková

Predsedovia volebných komisií hodnotia priebeh volieb ako pokojný.

Prešov 5. marca (TASR) – Parlamentné voľby na Šariši prebiehajú bez problémov. Okresné volebné komisie v okresoch Prešov, Sabinov, Bardejov, Svidník a Stropkov nedostali žiadne podnety na porušovanie moratória alebo v súvislosti s kupovaním hlasov. Účasť na voľbách bola predpoludním nízka, popoludní chodí k urnám viac voličov. Zhodli sa na tom zástupcovia všetkých piatich okresných volebných komisií.

Zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Prešove Eugen Longauer si netrúfa odhadovať doterajšiu účasť. Voľby však hodnotí v okresoch Prešov a Sabinov ako bezproblémové.

Predseda okresnej volebnej komisie v Bardejove Alexander Šoth pre TASR uviedol, že voľby zastrešuje bardejovský okresný úrad v obci Ondavka, kde nemajú samosprávu. Postupne sa tu vzdali svojich funkcií starosta aj všetci poslanci. Obec pre dlhy prišla aj o budovu obecného úradu, voľby sa konajú v rodinnom dome posledného starostu, kde občania volili aj naposledy.

V okrese Svidník prebiehajú voľby korektne. Takto ich charakterizoval predseda okresnej volebnej komisie Cyril Dudáš. Podľa jeho odhadu k urnám mohlo prísť doteraz okolo 30 percent voličov. V meste je predbežne asi väčší záujem o plebiscit ako na dedinách. Môže sa to však zmeniť, keď ľudia skončia práce na záhradkách, doplnil Dudáš.

V najmenšej obci Príkra v okrese Svidník žije sedem obyvateľov. Doteraz tu odvolilo 16 ľudí. Člen okrskovej volebnej komisie Ján Brenišin uviedol, že väčšinu voličov tvorili členovia okrskovej volebnej komisie, ktorí tu volili na voličské preukazy.

Ani zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Stropkove Ľubica Čarná zatiaľ neeviduje žiadne podnety od občanov na porušovanie volebného zákona. Voľby považuje za pokojné s možnou účasťou do 16.00 h okolo 30 percent.


Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE