Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Participatívny rozpočet je otvorený pre projekty celý prvý polrok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V kategórii občianskych projektov možno navrhnúť, ako zmeniť svoje okolie alebo mesto, obyvatelia Hlohovca žiadajú od samosprávy finančnú podporu, a potom ich aj realizujú.

Hlohovec 8. mája (TASR) – Celý prvý polrok je pre Hlohovčanov otvorený proces participatívneho rozpočtu 2023. Už ôsmykrát môžu prostredníctvom neho rozhodovať o využití finančných prostriedkov na projekty vo verejnom priestore, jeho princípy chce mesto občanom predstaviť na verejnom informačnom stretnutí v stredu (10. 5.). Podľa hovorkyne mesta Miroslavy Hankoščákovej je aktuálne na tento účel vyčlenených 60.000 eur.

"Participatívny rozpočet umožňuje prísť s vlastným nápadom na občiansky projekt či zadanie pre mesto. Na stretnutí priblížime možnosti podávania nápadov, cez ich hodnotenie, hlasovanie verejnosti až po ich samotnú realizáciu. Predstavíme aj občianske projekty a zadania pre mesto, ktoré sa už zrealizovali," uviedla.

V kategórii občianskych projektov možno navrhnúť, ako zmeniť svoje okolie alebo mesto, obyvatelia Hlohovca žiadajú od samosprávy finančnú podporu, a potom ich aj realizujú. V predchádzajúcom 7. ročníku prišli s piatimi takýmito projektmi. V druhej kategórii ide o myšlienku pre verejný priestor, ktorú si na starosť prevezme radnica. Projekty majú dlhodobý prínos pre život v meste, vyžadujú si prípravu a vyššie finančné náklady. Vlani bolo podaným osem takýchto zadaní.

Mesto následne pripravilo hlasovanie, do ktorého sa zapojilo 1599 hlasujúcich, ktorí rozhodli 4593 hlasmi. V prvej kategórii Hlohovčanov najviac oslovila myšlienka osadenia neformálneho sedenia pre domácich i návštevníkov v centrálnej zóne, vyznačenie cykloturistickej trasy na Šianec, zatraktívnenie priestoru pred rodinným centrom ČiPeRko a myšlienka vzniku centra na recyklovanie Poklady z odpadu. V druhej najviac hlasov dostalo zadanie na vytvorenie nízkonákladovej rozhľadne Vinkel – vyhliadka. Za ním skončili Fraštacká hojdačka nad mestom na vyhliadke Šianec a fotopasce na čierne skládky.