Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Patizánske si na financovanie investičných akcií nevezme úver

Partizánske patrí medzi najmladšie okresné mestá na Slovensku. Začala ho stavať obuvnícka firma Baťa v susedstve novopostavenej obuvníckej fabriky. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Investície sa týkajú aj asfaltovania miestnych komunikácií, stavby kanalizácií či rekonštrukcie telocviční v okresnom meste, ktoré je vstupnou bránou do hornej Nitry.

Partizánske 29. apríla (TASR) - Na financovanie investičných akcií, ktoré má v pláne realizovať tento rok, samospráva Partizánskeho nevyužije úver, ale vlastné zdroje. Vyplýva to zo štvrtej zmeny rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní tento týždeň (26.4.) schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Partizánskom.

"Zmena rozpočtu, ktorá bola prerokovaná na mestskom zastupiteľstve, zahŕňa niekoľko významných položiek. Prvá sa týka mimoriadnej položky zaradenej v súvislosti s vybudovaním kanalizácie veľkého projektu Čistiarne odpadových vôd Sever. Tam sa pripájame k projektu v tom smere, že chceme preasfaltovať všetky miestne komunikácie, ktoré boli dotknuté týmto projektom," uviedla pre TASR prednostka Mestského úradu v Partizánskom Dáša Jakubíková.

Investičná akcia sa dotýka preasfaltovania komunikácií v mestskej časti Malé Bielice v celkovej výmere asi 4000 metrov štvorcových. Ako ďalej ozrejmila Jakubíková, samospráva v tejto súvislosti zrealizovala verejné obstarávanie na dodávateľa prác a na tento účel alokovala v zmene rozpočtu 90.000 eur. Tie zabezpečila presunom prostriedkov, konkrétne zrušením bežných výdavkov na vrátenie dotácie pri odpredaji plynovej prípojky v priemyselnom parku.

"Ďalšie zmeny sa týkali schváleného záverečného účtu, ktorý preukázal, že mesto minulý rok hospodárilo s výbornými číslami. Preto úver, ktorý bol pôvodne plánovaný pri zostavovaní rozpočtu na rok 2016, môže byť nahradený vlastnými prostriedkami. Aktivity, ktoré boli pôvodne plánované z úveru, v tejto rozpočtovej zmene zaraďujeme s finančným krytím z rezervného fondu," priblížila Jakubíková. Z rezervného fondu v objeme 688.000 eur bude magistrát financovať okrem iného rekonštrukciu ulice 1. mája, opravu striech na Základnej škole Veľká Okružná, rekonštrukciu domu smútku na sídlisku Šípok, realizáciu klimatizácie s vykurovaním v kine, rekonštrukciu strechy obytného domu na Februárovej ulici, počiatočnú investíciu do parkovacieho systému v meste či rekonštrukciu Materskej školy na Malinovského ulici.

V rámci štvrtej zmeny rozpočtu alokovalo mesto zdroje aj na spolufinancovanie investičnej akcie v podobe rekonštrukcií telocviční základných škôl, na ktoré získalo financie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na spoluúčasť mesta pôjde z rezervného fondu a náhrad z poistného plnenia 17.170 eur.

V rezervnom fonde bude mať s výsledkom záverečného účtu za rok 2015 a po štvrtej zmene rozpočtu mesto alokované zdroje vo výške 473.025,35 eura.