Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Partizánske ocenilo osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj mesta

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Remiaš

Ocenenie za celoživotnú prácu si prevzala Mária Znášiková, riaditeľka Základnej školy na Obuvníckej ulici, ktorá v súčasnosti vykonáva funkciu kronikárky mesta.

Partizánske 14. novembra (TASR) - Za prínos pre rozvoj Partizánskeho a za ich činnosť ocenilo mesto osem mužov a jednu ženu, z nich jedného in memoriam. Verejné uznanie mesta Partizánske im v utorok odovzdal primátor Jozef Božik na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Mestskom panoramatickom 3D kine.

Ocenenie za celoživotnú prácu v oblasti školstva, vzdelávania a kultúry si prevzala Mária Znášiková, učiteľka dejepisu a slovenského jazyka a neskôr riaditeľka Základnej školy na Obuvníckej ulici, ktorá v súčasnosti vykonáva funkciu kronikárky mesta. Za neúnavné úsilie pri zachovávaní a rozvoji folklóru pre budúce generácie ocenilo mesto Ladislava Broďániho, ktorý sa hre na husliach venuje od svojich štyroch rokov. Má veľký podiel na tom, že ľudová hudba i pod jeho vedením v Partizánskom pôsobí v rôznych obmenách už viac ako 57 rokov.

Pedagóg Jozef Beňuška získal verejné uznanie za osobitný osobný prínos v oblasti kreatívnej výučby fyziky a jej zviditeľnenie doma aj v zahraničí. V rámci svojho profesijného života sa venuje najmä využívaniu informačných a komunikačných technológií vo vyučovacom procese a popularizácii experimentálnej činnosti v prírodných vedách na základnej a strednej škole. Od roku 2002 vyučuje na Gymnáziu Viliama Paulínyho-Tótha v Martine.

Za profesionálnu činnosť v oblasti banského a strojárskeho priemyslu, stavebníctva a aktivitu pri činnosti stavebnej komisie udelilo mesto uznanie Ľudovítovi Jančichovi. Celé roky sa zapája v rámci svojich možností do verejnoprospešnej činnosti v prospech mesta. Vladimír Dobiaš získal ocenenie za osobný prínos v oblasti ochrany životného prostredia, osobitne pri zveľaďovaní chráneného územia Bielické bahná, kde spolu so svojou mamou Alenou Borszékovou a dobrovoľníkmi vybudoval náučný chodník, o ktorý sa naďalej stará.

Pavel Priekala dostal cenu za prínos pri zavedení separovaného odpadu a triediacej linky v meste Partizánske a za iniciatívu v oblasti poľovníctva a ochrany prírody. Veľkou mierou sa podieľal na prácach pri zavádzaní triedeného zberu odpadu v Partizánskom, ako poľovník sa zameral aj na ochranu prírody a starostlivosti o zver. Dušan Marek získal uznanie za dlhoročnú a obetavú prácu v sociálnej oblasti, verejnoprospešnej činnosti a za angažovanosť v mimovládnych organizáciách. Okrem aktivít v komisiách organizuje v spolupráci s mestom vzdelávanie v rámci Akadémie tretieho veku.

Za dlhoročnú záslužnú prácu s mládežou v oblasti športu získal uznanie Rudolf Eliáš. Dlhoročný stolnotenisový funkcionár vychoval desiatky mladých stolných tenistov, ktorí sa stali mnohonásobnými majstrami okresu, majstrami kraja a medaily nosili aj z majstrovstiev Slovenska.

Za nebohého Antona Jašíka prevzal ocenenie jeho syn Anton Jašík. Verejné uznanie in memoriam získal Jašík starší za celoživotnú angažovanosť v hádzanej na úrovni mesta a Československa a významný podiel na úspechoch hádzanárskeho klubu v československých a európskych súťažiach. Hádzanárky Iskry Partizánske pod jeho vedením dosiahli viacero úspechov.