Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Partizánske si na financovanie investičných akcií nezoberie úver

Partizánske Foto: TASR

Druhá zmena rozpočtu konkrétne počíta so zmenou zdroja krytia investícií, na ktorých financovanie si chcela mesto zobrať úver vo výške 478.417 eur, po novom ich bude hradiť z rezervného fondu mesta.

Partizánske 26. apríla (TASR) - Partizánske si na financovanie investičných akcií v sumárnej hodnote viac ako 400.000 eur nezoberie úver, ale bude ich hradiť z vlastných zdrojov. Vyplýva to z druhej zmeny rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní v utorok (25. 4.) schválili partizánski mestskí poslanci.

Druhá zmena rozpočtu konkrétne počíta so zmenou zdroja krytia investícií, na ktorých financovanie si chcela samospráva pôvodne zobrať úver vo výške 478.417 eur, po novom ich bude hradiť z rezervného fondu mesta. Ide o kapitálové výdavky na rozšírenie verejného osvetlenia, materskej školy, kaplnky, domu smútku, vybudovanie spevnených plôch, detského a workoutového ihriska či financovanie investičných priorít v ďalších častiach mesta. Ide o akcie, ktoré odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo v návrhu rozpočtu na tento rok.

"Rezervný fond, ktorý dostal ďalšie zdroje z titulu prebytku finančného hospodárenia a finančných operácií, v plnej miere pokryje všetkých viac ako 40 investícií, ktoré má mesto v pláne tento rok realizovať, pričom jedna akcia teraz pribudla," skonštatoval primátor Jozef Božik. Ide podľa neho o 13.000 eur účelovo viazaných práve na realizáciu rekonštrukcie dvoch bytových jednotiek, kde neboli hygienické zariadenia ich integrálnou súčasťou. "To znamená, že chceme dve plnohodnotné bytové jednotky, ktoré potom komisia pre sociálnu a bytovú politiku bude môcť prideliť žiadateľom a už nebude potrebné hľadať nejakých špecifických žiadateľov, ktorí sú ochotní akceptovať to, že pod sprchu a na toaletu musia chodiť mimo bytu," dodal.

Zmena rozpočtu tiež počíta s presunom prostriedkov v rámci položky cestná doprava v sume 5515 eur, ktoré sú určené na dofinancovanie straty SAD Prievidza. Presunu financií a kráteniu položiek sa týka i dofinancovanie miezd a prevádzky cirkevnej základnej školy a súkromnej základnej umeleckej školy. Spolu 45.150 eur bude samospráva čerpať z rezervného fondu, a to na dofinancovanie rekonštrukcie Pekárenskej ulice a rekonštrukciu mestského rozhlasu. Celkovo tak mesto bude čerpať z rezervného fondu 523.567 eur.

Rozpočet je po svojej druhej zmene vyrovnaný.