Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Slováci vypustia balón do výšky tridsiatich kilometrov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Balón vynesie hore fotografiu košického spisovateľa Sándora Máraia, ktorý sa tak in memoriam stane ´prvým Košičanom vo vesmíre´.

Partizánske 11. januára (TASR) – Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) sa chystá 12. januára o 9.00 h pri Hvezdárni v Partizánskom vypustiť do výšky 30 kilometrov ďalší stratosférický balón.

Balón vynesie hore fotografiu košického spisovateľa Sándora Máraia, ktorý sa tak in memoriam stane "prvým Košičanom vo vesmíre". Vypustenie balóna bude súčasťou dokumentu "Prvý Košičan vo vesmíre."

"Tešíme sa, že naša aktivita v spolupráci s režisérom Pavlom Pekarčíkom pomôže dotvoriť dokument "Prvý Košičan vo vesmíre", ktorý sa bude premietať na otváracom ceremoniáli Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Aj takto približujeme vesmírne aktivity slovenskej verejnosti. Veríme, že čoskoro sa stane aj Slovenská republika členským štátom Európskej vesmírnej agentúry (ESA), čo by nám a tiež slovenským firmám umožnilo realizovať stále väčšie projekty, s čoraz väčšou pridanou hodnotu a možnosťou zapájania sa do medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti vedy a výskumu," ozrejmil akciu predseda organizácie SOSA Jakub Kapuš.

Projekt skBalloon má pomôcť študentom stredných a vysokých škôl, výskumným ústavom a firmám zlepšiť poznanie vesmíru a poskytnúť zaujímavé vedecké poznatky. SOSA sa dlhodobo usiluje popularizovať vesmírny výskum na Slovensku a snaží sa o vstup do prestížnej Európskej vesmírnej agentúry (ESA).