Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Za rekonštrukciu ulice v centre zaplatí mesto Partizínske viac

Partizánske Foto: TASR

Dôvodom sú okrem iného problémy s podložím cesty. Navýšenie rozpočtu investičnej akcie o viac ako 80.000 eur odsúhlasili v rámci zmeny rozpočtu mesta mestskí poslanci Partizánskeho.

Partizánske 27. októbra (TASR) - Za prvú etapu rekonštrukcie miestnej komunikácie na Ulici 1. mája a Námestí SNP v centre zaplatí samospráva Partizánskeho viac. Dôvodom sú okrem iného problémy s podložím cesty. Navýšenie rozpočtu investičnej akcie v hodnote asi 240.000 eur o viac ako 80.000 eur, ktorú už dodávateľ realizuje, odsúhlasili v rámci zmeny rozpočtu mesta partizánski mestskí poslanci na svojom tohtotýždňovom (25. 10.) rokovaní.

"Po začatí rekonštrukčných prác a po odkrytí vrchnej vrstvy vozovky boli zistené skutočnosti, ktoré bránia realizácii prác podľa pôvodnej projektovej dokumentácie. Neočakávané výdavky súvisia so spôsobom výstavby komunikácie v minulosti a týkajú sa nevyhovujúcej únosnosti podložia, potrebnej výmeny obrubníkov v celom rozsahu, plytkého uloženia jestvujúcich inžinierskych sietí, skrytého parovodu, nefungujúceho prepojenia uličných vpustí na kanalizáciu," konkretizovala radnica v dôvodovej správe k zmene rozpočtu.

Finančné prostriedky vo výške 80.490 eur na dofinancovanie rekonštrukcie komunikácie v centre mesta pôjdu z rezervného fondu, radnica ich získa presunom z iných investičných akcií, ktoré tento rok realizovať nebude. Ide o priechod pre chodcov z Notárskej záhrady v mestskej časti Veľké Bielice s nákladom 12.000 eur, rekonštrukciu strechy na Dome smútku na Šípku v sume 33.956 eur, odkúpenie bytového domu na Februárovej ulici, na ktoré vyčlenil magistrát 34.534 eur, ďalších 790 eur vyčlenil z položky na dofinancovanie nákupu vozidla na komunálny odpad.

Súčasťou projektu rekonštrukcie komunikácií na Námestí SNP a Ulici 1. mája je aj výstavba časti nového pravostranného chodníka v dĺžke 15 metrov, spevnenej plochy z betónovej dlažby pred obchodmi záhradnícke potreby a čistiareň, tiež rekonštrukcia existujúceho a výstavba nového verejného osvetlenia. Celková dĺžka rekonštrukcie v rámci prvej etapy predstavuje 269,10 metra. Pôvodný rozpočet investície, ktorú realizuje Strabag, s. r. o., so sídlom v Bratislave, predstavoval 243.028,01 eura, po navýšení je to 324.308,01 eura. Ide už o druhé navýšenie rozpočtu rekonštrukcie, prvé súviselo s predpokladom radnice, že cena prác, ktorá vzíde z verejnej súťaže, bude nižšia.

Mestskí poslanci v rámci zmeny rozpočtu odsúhlasili aj navýšenie bežných príjmov o 1732 eur a bežných výdavkov o 1698,04 eura v rámci rozpočtu školstva. Schválením prešiel aj dodatok k zmene rozpočtu, ktorý sa týkal podpory cirkevnej základnej školy. V kontexte originálnych kompetencií tam došlo k navýšeniu počtu žiakov, mesto chce preto čiastkou 3147 eur pomôcť zabezpečiť prevádzku činnosti klubu detí a výdajne jedál. Financie na tento účel zabezpečilo navýšením bežných príjmov a bežných výdavkov. Poslanci vzali na vedomie aj päť rozpočtových opatrení v kompetencii primátora. Po svojej siedmej zmene je rozpočet vyrovnaný.