Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

VIDEO:Partizánske žiada, aby bolo preskúmané znečisťovanie rieky Nitra

Pohľad na rieku Nitra v Partizánskom 14. augusta 2017. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Mnohonásobné prekročenie olova, kadmia a ortuti vo svalovine ulovených rýb zistila v rokoch 2015 a 2016 aj mestská organizácia rybárskeho zväzu v Partizánskom.


Partizánske 14. augusta (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) majú začať skúmať reálne množstvo ortuti, kadmia, vinylchloridu a ďalších látok, ktoré sú vypúšťané do rieky Nitra. Vyzvalo ich k tomu mesto Partizánske, ktoré tak reaguje na posledné merania Greenpeace Slovensko z tohto vodného toku pri Novákoch. Mimovládna organizácia pri nich zistila mnohonásobné prekročenie limitov látok vypúšťaných do rieky.

"Aj keď je dnes situácia po tom, ako bola v 80. a 90. rokoch veľmi zlá, o niečo lepšia, ani zďaleka nie je ideálna," uviedol ďalej na dnešnom brífingu primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Keďže je podľa neho Partizánske prvým mestom na smere toku rieky Nitra od Novák, odkiaľ sú tieto chemikálie vypúšťané, chce aj touto formou požiadať MŽP a SIŽP, aby zasiahli a aby sa prestalo s likvidáciou rieky Nitra a de facto aj s ohrozovaním kvality života občanov. "Pretože tieto ťažké kovy a všetky chemikálie sa totiž ukladajú do podložia a keďže to nie je utesnené, je vysoký predpoklad, že tieto kovy a chemikálie môžu končiť aj v podzemných vodách," vyhlásil.

Primátor v tejto súvislosti odošle na inštitúcie oficiálny otvorený list, k výzve sa pripojí uznesením i mestské zastupiteľstvo v Partizánskom. Zároveň dnes mesto uzavrelo bilatelárnu zmluvu o spolupráci s Greenpeace Slovensko. "Chceme, aby táto organizácia v istých časových intervaloch merala kvalitu rieky Nitra prechádzajúcu cez Partizánske a hlavne množstvo kovov a chemikálií, ktoré sa v nej nachádzajú," ozrejmil.

Počas druhých meraní, ktoré sme realizovali vo februári tohto roka, sme zistili okrem iného, ako naposledy, široké spektrum organických halogénových zlúčenín, takisto prekročenie limitov benzénu, navyše sme zistili prekročené limity ortuti, pričom všetky tieto látky sú toxické, pripomenula dnes riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková. "Cieľom štátu alebo teda ministerstva životného prostredia je, aby sa tieto látky v životnom prostredí znižovali, čo sa v podstate nedeje, a to dokazujú aj naše výsledky a analýzy z obidvoch rokov," zdôraznila.

Pohľad na rieku Nitra v Partizánskom 14. augusta 2017. Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská inšpekcia životného prostredia majú začať skúmať reálne množstvo ortute, kadmia, vinylchloridu a ďalších látok, ktoré sú vypúšťané do rieky Nitra. Vyzvalo ich k tomu mesto Partizánske, ktoré tak reaguje na posledné merania mimovládnej organizácie Greenpeace Slovensko z tohto vodného toku pri Novákoch. Tá zistila mnohonásobné prekročenie limitov látok vypúšťaných do rieky.
Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Mnohonásobné prekročenie olova, kadmia a ortuti vo svalovine ulovených rýb zistila v rokoch 2015 a 2016 aj partizánska mestská organizácia rybárskeho zväzu, opierala sa pritom o výskum Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, povedal hlavný hospodár organizácie Michal Smatana. "Vyšli nám výsledky, že rybie mäso je neprijímateľné aj v najmenších dávkach. Jedna porcia mesačne už je problém," ozrejmil s tým, že členovia organizácie si preto aj odhlasovali na toku opatrenie "chyť a pusť".

SIŽP na základe výsledkov kontroly z decembra 2016 a februára tohto roka porušenie ustanovenia vodného zákona spoločnosťou Fortischem pri vypúšťaní odpadových vôd v Novákoch nenašla. Kontrola pritom bola zameraná na nakladanie s odpadovými vodami, na účinnosť a prevádzku čistiarne odpadových vôd a na dodržiavanie stanovených podmienok pre vypúšťanie odpadových vôd do rieky Nitra.

Vo všetkých spomínaných oblastiach boli dodržané zákonné podmienky, pričom nebolo zistené prekročenie limitnej hodnoty v žiadnom parametri stanovenom pre odpadové vody. Odobraté vzorky vody vyhodnocovalo akreditované laboratórium. "Problém bol v tom, že jednotlivé inštitúcie vykonali kontroly iba základných ukazovateľov, ako bola biochemická spotreba kyslíka, chemická spotreba kyslíka, pH, pričom sa v podstate nekontrolovali jednotlivé prioritné látky alebo nebezpečné, škodlivé látky. Respektíve, bolo nám povedané, že sa kontrolovali, ale v zázname o kontrolách nefigurujú. Figurujú tam len látky, ktoré kontrolovala spoločnosť alebo ňou objednané akreditované laboratória, no neboli predmetom analýz štátu," reagovala dnes Kohutková.