Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Partizánsku lúku na Železnej studničke čaká Beh pre zdravé prsia

Archívne foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zapojiť sa doň môže každý záujemca, ktorý príde na Partizánsku lúku medzi 10.00 a 14.00 h a odbehne aspoň päť kilometrov.

Bratislava 22. júna (TASR) – V areáli Partizánskej lúky na Železnej studničke v Bratislave sa bude v sobotu opäť behať za zdravé prsia. Snahou charitatívneho behu je upozorniť na dôležitosť prevencie rakoviny prsníka, význam preventívnych mamografických vyšetrení a zdravého životného štýlu.

"Dúfame, že sa nám podarí spojiť príjemné s užitočným a každý návštevník si z podujatia odnesie zážitok aj dobrý pocit zo zdravo stráveného dňa. Vítame všetkých návštevníkov - ženy, mužov, deti aj psíky," hovoria organizátorky behu Natália Feketeová a Zuzana Dömény.

Nejde však o žiadne preteky, beh je individuálny. Zapojiť sa doň môže každý záujemca, ktorý príde na Partizánsku lúku medzi 10.00 a 14.00 h a odbehne aspoň päť kilometrov. Na beh nie je potrebná ani registrácia, trasu si každý vyberá sám a štartovné je formou dobrovoľného príspevku.

"Ak nechcete bežať sami, môžete sa pripojiť k jednému z viacerých organizovaných behov s trénermi a bežeckými skupinami rôznej náročnosti," poznamenávajú organizátorky. Tohtoročnou novou kategóriou je trojkilometrová chôdza pre menej zdatných a atletický program pre deti.

Súčasťou akcie bude osvetový stánok projektu #Jasomužbola, určený nielen ženám nad 50 rokov. Podľa odborníkov by totiž každá žena vo veku 50 až 69 rokov mala pravidelne raz za dva roky absolvovať skríningové mamografické vyšetrenie, aj keď nemá problémy s prsníkmi. "Stále častejšie sa však stretávame s ochorením aj u mladších žien, preto cítime potrebu poukázať na prevenciu, ktorá stojí nad obavami z onkologického ochorenia," zdôraznila Alena Kállayová, predsedníčka neziskovej organizácie Ružová stužka a zástupkyňa Výboru sekcie mamárnej diagnostiky Slovenskej rádiologickej spoločnosti SLS.

Na rakovinu prsníka umiera na Slovensku viac ako 1000 žien ročne. "Mnohé z nich úplne zbytočne, pretože nechodievajú na pravidelné preventívne a skríningové mamografické vyšetrenia a do ambulancie onkológa sa dostanú až v pokročilom štádiu choroby," zdôrazňujú organizátorky. Ženy preto počas akcie naučia okrem iného aj samovyšetreniu prsníka a nahmatať si hrčku na prsníkovom fantóme.

Beh je súčasťou celoeurópskej akcie prevencie karcinómu prsníka Breath Health Day 2019. Na prvom ročníku charitatívneho behu v roku 2018 sa zúčastnilo 260 bežcov, tentoraz sa očakáva účasť 500 bežcov.