Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Na Pavlovských páračkách 2017 si ľudia zaspomínali na tradície

V obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce si 28. januára 2017 pripomenuli zvyky a tradície pri páraní peria na tradičnom podujatí Pavlovské páračky 2017. Foto: TASR

Ako pre TASR uviedol starosta obce Anton Kocela, táto akcia zaujme každý rok takmer všetky generácie. V predošlých rokoch sa pri páraní peria stretlo aj 150 prevažne miestnych ľudí.

Pavlovce nad Uhom 28. januára (TASR) – Páraním peria si ľudia v minulosti spríjemňovali dlhé zimné večery. Táto aktivita patrila medzi obľúbenú činnosť spojenú s odpočinkom a zábavou. V Pavlovciach nad Uhom v Michalovskom okrese udržujú túto tradíciu už niekoľko rokov. Aj dnes sa stretlo v obci niekoľko desiatok žien pri tejto aktivite.



Ako pre TASR uviedol starosta obce Anton Kocela, táto akcia zaujme každý rok takmer všetky generácie. Podľa jeho slov starší ľudia odovzdávajú skúsenosti tým mladším. V predošlých rokoch sa pri páraní peria stretlo aj 150 prevažne miestnych ľudí. Ide hlavne o husacie a kačacie perie, i keď, ako tvrdí starosta, v súčasnosti získavajú materiál trocha ťažšie, keďže chovateľov tejto pernatej zveri je už pomenej. "Ale každoročne sa nám to podarí a máme túto akciu veľmi radi," dodal.



Mária Rosolová z Pavloviec nad Uhom pre TASR uviedla, že v minulosti sa ženy, obyčajne z každého domu aspoň jedna, pri páraní peria schádzali u konkrétnej gazdinej. Pripravovali ho do hotových našitých vankúšov, ktoré gazdiná chystala pre svoje dcéry. Podľa jej slov sa pri tejto činnosti veľa rozprávalo, ale aj vtipkovalo.

Pred ukončením párania prišli do domu, ako tvrdí Rosolová, aj chlapci. So spevom, niekedy aj s muzikou prichádzali najmä do obydlí, kde bola mladá a pekná dievčina súca na vydaj. Domáci ich privítali s dobrou pálenkou a spoločne si zaspievali. "Ja som bola vtedy ešte malá, ale všetko som videla a zažila," doplnila. Keď sa perie popáralo, gazdiná hosťom ponúkla pripravené pokrmy, ako je kukurica, neskôr aj koláče s čajom.



Počas večera párali ženy drobné perie, muži vyberali veľké kusy. Podľa slov Rosolovej ich pekne očistili, ale vrchnú hlávku museli nechať celú. Takéto perie sa skladalo do zväzkov a viazalo sa farebnou alebo bielou niťou. Keď sa páračky skončili, chlapi túto viazanku podarovali každej žene ako výslužku. "Pohostili sa, rozlúčili sa, mladí so spevom po dedine a staré baby šli domov," doplnila.

Podobne tomu bolo v Pavlovciach nad Uhom aj dnes. Na záver akcie pripravili pre účastníkov podľa slov Kocela varenú kukuricu, domáce holúbky a koláče.