Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Regióny

Životnou vášňou Samuela Brussa sa stali ušľachtilé kone

Kone vo výbehu na Ranči Breziny v Pavlovciach Foto: TASR/Tomáš Doboš

Mnohí štvornohí obyvatelia Brezín majú aj vyše 20 rokov. Najstarším zvieraťom na ranči je 27-ročná kobyla poníka.

Pavlovce 16. februára (TASR) - Najkrajší pohľad na svet je údajne z konského chrbta. Myslia si to aj mnohí návštevníci Slánskych vrchov, ktorí ich zvyknú križovať na koňoch v teplejších obdobiach roka no i v týchto chladných dňoch.

Ich potulky východoslovenským pohorím v sprievode ušľachtilých zvierat začínajú najčastejšie na Ranči Breziny v podhorskej obci Pavlovce.

"Na ranči žijem od svojich 14 rokov a vediem ho od roku 2004 spolu so svojimi priateľmi. Sú to ľudia, ktorí majú vzťah k hodnotám, akými sú príroda či pôda," hovorí Samuel Bruss. Životnou vášňou tohto 27-ročného mladíka sa stala starostlivosť o kone. Popri tejto časovo náročnej záľube stíha aj riadne zamestnanie. Je pracovníkom neďalekého múzea.

Aj keď je pavlovský ranč obľúbeným miestom zastávok ľudí z blízkeho okolia no i vzdialenejších regiónov Slovenska, hamburgery či lacné hotdogy sa tu kúpiť nedajú. Breziny možno trocha pripomínajú americkú usadlosť, no domáci kladú do popredia predovšetkým tradičnú miestnu gastronómiu a vidiecky spôsob života, ktorý je dedičstvom ich predkov. Cudzokrajné, alebo ako sami vravia, westernové sú iba ich klobúky a čižmy, ktoré nosievajú celoročne.
Daniela Danková, inštruktorka jazdy na koni v areáli Ranča Breziny v Pavlovciach
Foto: TASR/Tomáš Doboš

"Nesnažíme sa tu na nič hrať, my na ranči proste dennodenne žijeme. Staráme sa tu o koníky, ktoré slúžia návštevníkom na vychádzky do prírody, ale aj o staré kone, ktoré ušli prakticky hrobárovi z lopaty. Umierajú u nás spokojné a na starobu," zdôrazňuje Bruss s tým, že ide najčastejšie o jedincov, ktoré sa v uplynulých rokoch pravidelne zúčastňovali jazdeckých pretekov. Mnohí štvornohí obyvatelia Brezín majú aj vyše 20 rokov. Najstarším zvieraťom na ranči je 27-ročná kobyla poníka.

"Snažíme sa sem prinášať pokoj a radosť zvieratám, ale aj našim návštevníkom," dodáva S. Bruss s tým, že inštruktorkami jazdenia na ranči sú väčšinou zástupkyne nežného pohlavia. "Najčastejšie k nám prichádzajú ľudia z blízkeho regiónu, no po okolitých lesoch a lúkach sme už previedli viackrát aj hostí zo vzdialenejších krajín - Juhoafrickej republiky, Kanady či Spojených arabských emirátov," priblížila mladá rančerka Daniela Danková, ktorá sa zároveň zúčastňuje pretekov v parkúre.

"Mnohí z nás sú členmi Slovenskej jazdeckej federácie a Slovenskej asociácie westernu, ridingu a rodea. Okrem koňov sme si sadli už viackrát aj na býka," uviedol S. Bruss na margo športových aktivít rančerov z Pavloviec. Ako dodal, Breziny sú dobre známe aj medzi profesionálnymi furmanmi. Na ich pôde sa totiž konajú každoročne jedny zo série pretekov organizovaných pod hlavičkou Asociácie furmanov Slovenska.



V areáli zasneženého ranča pobehuje v týchto dňoch okrem spokojných koní množstvo psov. Aj im poskytujú domov Breziny. Zatúlaných havkáčov, ktorí sa radi naháňajú s ryšavými veveričkami z neďalekého lesa, prichýlili domáci a hľadajú pre nich nových pánov. Rodina Brezinčanov by sa mala v nasledujúcich mesiacoch rozšíriť o ďalších nových členov a to žriebätká Arabského plnokrvníka a Slovenskej teplokrvníčky. Viaceré kobyly sú totiž v tomto období gravidné.

Ranč Breziny nečakajú podľa slov jeho správcu v budúcnosti výrazné zmeny. Chcú sa tam naďalej starať o zverené a vlastné kone ako i o niekoľko desiatok hektárov pasienkov v pavlovskom chotári. "Držíme sa pri zemi, človek pokiaľ nemá veľké oči, tak nemá veľké sklamania. Mojou víziou je hlavne udržať ranč pri živote. Viem, že sa budem môcť aj naďalej spoľahnúť na viacerých mojich priateľov, ktorí mi pomáhajú v Pavlovciach celoročne bez nároku na honorár."