Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Pedagogická fakulta UK v Bratislave si pripomenula 70. výročie

Na snímke rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta. Foto: TASR - Andrej Galica

Pedagogická fakulta UK vznikla v roku 1946 a je najstaršou a prvou z pedagogických fakúlt na Slovensku.


Bratislava 7. decembra (TASR) - Odovzdávaním ocenení a ďakovných listov pedagógom, študentom a absolventom si dnes Pedagogická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pripomenula 70. výročie svojho vzniku. Súčasťou slávnostného podujatia, ktorého sa zúčastnil aj minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS), bolo tiež udelenie zlatej medaily UK. Ňou rektor univerzity Karol Mičieta ocenil prácu a výnimočné úspechy akademického maliara Stanislava Harangozóa. TASR o tom informovala Andrea Földváryová, vedúca Oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

"Ak naša univerzita nesie vo svojom názve meno vierozvestca pedagogiky Jána Amosa Komenského, tak spomedzi našich fakúlt je to práve Pedagogická fakulta UK, ktorá nielen názvom, ale aj samotnou povahou svojho portfólia snáď najvýraznejšie reprezentuje jeho pedagogické posolstvo," myslí si Mičieta. Podľa dekanky fakulty Alici Vančovej sú v súčasnosti pedagogické fakulty neoddeliteľnou súčasťou slovenského univerzitného prostredia. "Zároveň sú výsledkom úsilia generácií pedagógov o lepšie, kvalitnejšie a humánnejšie školstvo, o lepší svet." podotkla Vančová.

Pedagogická fakulta UK vznikla v roku 1946 a je najstaršou a prvou z pedagogických fakúlt na Slovensku. Poskytuje vysokoškolské vzdelávanie najmä v oblasti pedagogických vied, umeleckých odborov, humanitných a spoločenských vied.