Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Druhy peľu v ovzduší sa striedajú, alergikom stále spôsobujú ťažkosti

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Peľová sezóna brezy sa síce skončila, no na celom území SR sa naplno rozbieha peľová sezóna ihličnanov.


Banská Bystrica 20. mája (TASR) - Denné koncentrácie peľu a spór húb v ovzduší nad Slovenskom ovplyvnilo v minulých dňoch aj chladnejšie počasie a zrážková činnosť. Na celom území ešte v tomto období dominoval peľ ihličnanov – najmä borovice.

Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici Mária Tolnayová, koncentrácie alergizujúceho peľu brezy už našťastie pre polinotikov nedosahovali alergologicky významné hladiny. V ovzduší sa ale vyskytoval aj peľ buka, duba, platanu, jaseňa, orecha, pagaštana, pajaseňa, smrekovca, smreka, jedle, agátu, bazy a lipy a popri ihličnanoch už pribúda aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

„Tento peľ bude silno dráždiť alergikov niekoľko nasledujúcich mesiacov. K tomu kvitnú aj ružovité, mrkvovité i pŕhľavovité rastliny, takže ľuďom, alergickým na peľ týchto rastlín a drevín sa veľmi neuľaví,“ konštatovala Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v B. Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

V B. Bystrici dosiahol peľ borovice najvyššie denné koncentrácie v nedeľu 15. mája, a to 601 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Nitre, v Bratislave a v B. Bystrici. Denné koncentrácie peľu v ovzduší boli lokálne ovplyvňované chladnejším počasím a zrážkovou činnosťou. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.  

Predpoveď na nasledujúce dni tiež nie je priaznivá. Peľová sezóna brezy sa síce skončila, no na celom území SR sa naplno rozbieha peľová sezóna ihličnanov, ktorých peľ sa stane dominantným v celom peľovom spektre drevín. K tomu sa začala peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú dlhodobejšie najvýznamnejším alergénom v ovzduší. Navyše s oteplením budú narastať aj denné koncentrácie spór plesní. Pokles denných hladín peľu môže lokálne ovplyvňovať zrážková činnosť.