Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Pestovatelia vo Veľkom Krtíši po dažďoch zatiaľ neevidujú žiadne škody

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Holéciová poznamenala, že SPPK nemá zatiaľ žiadne hlásenia od svojich pestovateľov z regiónov o zaplavení veľkého množstva parciel s rastúcou úrodou.

Veľký Krtíš 19. mája (TASR) - Pestovatelia v regióne Veľkého Krtíša po výdatných dažďoch v uplynulých dňoch sumarizujú prípadné škody, zaplavené parcely i podmáčané plodiny. Zatiaľ však nehovoria o žiadnych veľkých škodách. Pre TASR to v piatok uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Ako ďalej povedala, v súčasnosti však budú musieť sledovať vývoj porastov. "Po výrazných dažďoch sa totiž vždy očakáva veľký pretlak hubových ochorení," objasnila s tým, že zrážky počas tohto týždňa však hodnotia poľnohospodári ako prínosné. "Celá zasiata úroda tak viditeľne nabrala na sile a výške," dodala hovorkyňa.

Informovala, že poľnohospodári v oblasti Veľkého Krtíša v piatok mohli pokračovať v jarných prácach na poliach, ktoré pre tieto zrážky prerušili. "Nemohli ani siať, ani ošetrovať porasty a ani zbierať krmoviny," podotkla. Všetky stroje mali síce podľa jej slov pripravené, pre počasie však nebolo možné vstúpiť do polí. "Všeobecne môžeme povedať, že zrážky boli nutné, pretože v niektorých oblastiach sa už začínalo sucho," zhodnotila.

Holéciová poznamenala, že SPPK nemá zatiaľ žiadne hlásenia od svojich pestovateľov z regiónov o zaplavení veľkého množstva parciel s rastúcou úrodou. "Poľnohospodárstvo je však vždy pre výskyt klimatických zmien nevyspytateľné," uzavrela.