Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Peter Petras ml. podpísal novú zmluvu na prenájom Rainerovej chaty

Na snímke Peter Petras starší (vpravo) a Peter Petras mladší pred budovou riaditeľstva Štátnych lesov TANAPu tesne po podpise zmluvy o nájme Rainerovej útulne v Tatranskej Lomnici 9. decembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nájomca najstaršej vysokotatranskej chaty bude platiť 1500 eur ročne, pritom doteraz to bolo 330 eur ročne. Minimálna výška nájmu bola podľa Burdovej stanovená na základe znaleckého posudku.

Tatranská Lomnica 9. decembra (TASR) – Peter Petras ml. dnes v spoločnosti svojho otca podpísal novú zmluvu na nájom Rainerovej chaty. Nakoniec sa tak nenaplnili najhoršie scenáre a Petrasovci budú súčasťou útulne ďalších desať rokov. Za zachovanie nájmu sa ešte pred časom vyslovilo 35.000 ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu, prísľub zachovať chatu v rukách Petrasovcov vyslovili aj viacerí ministri. Napokon sa to podarilo aj vďaka novele zákona o správe majetku štátu, hoci výberové konanie sa aj tak konalo.

„Do výberového konania o nájom Rainerovej útulne na Starolesnianskej Poľane sa prihlásili traja uchádzači a jedine pán Petras ml. splnil zákonom stanovené podmienky bez akýchkoľvek pochybností,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP), ktoré sú vlastníkom Rainerovej chaty. Nájomca bude platiť 1500 eur ročne, pritom doteraz to bolo 330 eur ročne. Minimálna výška nájmu bola podľa Burdovej stanovená na základe znaleckého posudku.

S výškou nájmu však Petrasovci problém nemali. „My nie sme vôbec proti výške nájmu, ide o to, aby ten nájom zohľadnil aj investície, ktoré do chaty dávame,“ zdôraznil Petras st. So zmluvou i výškou nájmu sú obaja spokojní a veria, že prejde aj ďalšími schvaľovacími procesmi. „Veľmi nás teší, že sme presvedčili aj iných ľudí, že máme pravdu a chata by mala ostať v našich rukách. Veľmi nám pomohli aj médiá, že sa to podarilo a samozrejme aj tí ľudia, ktorí sa podpísali pod petíciu, alebo nám inak vyjadrili svoju podporu,“ konštatoval Petras st. To, kto sa prihlásil do výberového konania spolu s ním, a tak chcel prísť na hotové, ho podľa jeho slov nezaujíma. „Nebudem po nich ani pátrať, ani sa na nich hnevať, oni len využili zákonnú možnosť,“ konštatoval.

Chata bude infocentrom

Arcívne foto z podujatia Trojkráľové poludnie na Rainerovej chate, kde mohli návštevníci prvýkrát vidieť nový ľadový betlehem. Ten za približne tri týždne postavil miestny chatár Peter Petrás so svojím synom a na pomoc im prišiel aj kamarát. Na snímke chatár Peter Petrás víta hostí pred betlehemom.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Rainerová útulňa má byť zároveň informačným centrom ŠL TANAP, to znamená, že povinnosti z tejto funkcie vyplývajúce bude musieť staronový nájomca plniť, ako aj ďalšie podmienky, ktoré zmluvne stanoví Ministerstvo životného prostredia SR. „My sme informačným strediskom boli aj doteraz, pretože sme s tými ľuďmi boli v jednej miestnosti a poskytli sme im všetky informácie, týkajúce sa nielen samotných Tatier. Takže v tomto sa nič nezmení,“ ubezpečil Petras st. Do Vianoc by v chate chceli vymeniť drevenú podlahu, keďže zo spodnej časti ide chlad. „Potom postupne chceme odvodniť celú chatu, pretože zateká. Budeme investovať ako doteraz,“ uviedol Petras ml., ktorý je nástupcom svojho otca a v jeho šľapajach chce pokračovať.

Chatár Peter Petrás víta hostí pred betlehemom.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Návštevníci najstaršej vysokotatranskej chaty sa môžu aj tento rok tešiť na snehový Betlehem. „Budeme sa modliť, aby bolo dosť snehu, a keď bude tých 20 centimetrov, urobíme všetko preto, aby na Vianoce bol postavený, a keď nie na Vianoce, tak na sviatok Troch kráľov. Chceme sa odvďačiť aj pánovi ministrovi Jahnátkovi, ktorý sa pričinil o to, že nám chata ostala, takže chceme postaviť aj jeho snehovú sochu,“ zdôraznil Petras st.