Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Petíciu proti charakteru Danubia Park podpísalo už viac ako 1800 ľudí

ide o výstavbu na pravom brehu Dunaja v oblasti zdrže Hrušov v bratislavskom Čunove.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Viac ako 1800 ľudí doteraz podpísalo petíciu proti charakteru navrhovanej výstavby Danubia Park na pravom brehu Dunaja v oblasti zdrže Hrušov v bratislavskom Čunove. Podľa petičného výboru hrozí mestskej časti výstavba pripomínajúca luxusné nábrežie pri Dubaji. Zámer investora s apartmánovými domami na umelo vytvorenom nábreží je podľa členov výboru v rozpore s platným Územným plánom Bratislavy a s uzneseniami vlády.

Množstvo vyzbieraných podpisov v priebehu troch týždňov považuje šéfka petičného výboru Lenka Maschkanová, ktorá je aj poslankyňou miestneho zastupiteľstva v Čunove, za úspech. "V petičnej akcii budeme pokračovať," informovala TASR. Cieľom podľa nej je vyzbierať minimálne 3000 podpisov, aby sa petíciou mohli zaoberať aj poslanci na mestskom zastupiteľstve.

Podľa organizátorov petície je územie, kde má Danubia Park vyrásť, určené na výstavbu rekreačno-športových objektov. Ako však tvrdia, predložený projekt počíta so športovými zariadeniami, ktoré majú len sezónny charakter, pričom hlavný dôraz kladie na maximálnu zastavanosť oplotenými nízkopodlažnými objektmi.

Spoločnosť Danubia Invest, ktorá prevádzkuje v Čunove Divokú Vodu, pracuje na projekte Danubia Park od roku 2007. Ten sa podľa nej stále vyvíja a reaguje na nové situácie dané stovkami stanovísk a vyjadrení všetkých dotknutých orgánov. "Finálne riešenie sme spracovali a predložili na základe požiadavky magistrátu na vyjadrenie vo forme investičného zámeru Danubia Park Čunovo vrátane dopravnej štúdie, ktorý bol verejne prerokovaný v roku 2013," povedal pred časom pre TASR člen predstavenstva Danubia Invest Július Kováčik.

Podľa jeho slov v tom istom roku magistrát hlavného mesta zaslal investorovi kladné stanovisko, ktorého súčasťou malo byť aj päť čiastkových stanovísk vrátane vyjadrenia mestskej časti Čunovo. Podľa Kováčika je naďalej cieľom spoločnosti v danej lokalite vybudovať projekt, na ktorý budú Bratislavčania hrdí.

Stavebný úrad bratislavskej mestskej časti Čunovo však v marci zamietol žiadosť spoločnosti Danubia Invest o vydanie územného rozhodnutia k výstavbe. Dôvodom bol podľa úradu jeho nesúlad s Územným plánom hlavného mesta, Územným plánom zóny a rozhodnutiami vlády SR. Danubia Invest pre TASR uviedla, že predložená dokumentácia územného rozhodnutia nie je v nesúlade s uvedenými dokumentmi, ktorými argumentuje mestská časť Čunovo.

Investor pri realizácii Danubia Parku počíta s výstavbou apartmánov a bungalovov, multifunkčného športového centra, kempingu, promenády či prístavu s lodenicami.