Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Petíciu proti výstavbe na Idanskej ul. košickí poslanci neprijali

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Petičné hárky proti výstavbe podpísalo viac ako 1500 ľudí.

Košice 20. septembra (TASR) – Petíciu proti výstavbe bytového domu s polyfunkciou na Idanskej ulici v mestskej časti Košice - Západ poslanci košického mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom pondelkovom (17. 9.) rokovaní neprijali, väčšina prítomných poslancov sa hlasovania zdržala. Investor sa obhájil tým, že pozemok kúpil od mesta v roku 2007 prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže a jeho zámer je v súlade s územným plánom. Magistrát s investorom rokuje.

„Poslanci si uvedomili vážnosť situácie, že nemôžu jeden deň predať a o pár rokov zmeniť svoje stanovisko a porušiť moje alebo kohokoľvek vlastnícke práva. Dali dobrý signál, že právna istota pre investorov tu môže byť a že Košice sú dobrým miestom na investovanie,“ povedal investor Miroslav Kacej z K. M. Trade, s. r. o.

Petičné hárky proti výstavbe podpísalo viac ako 1500 ľudí. Predseda petičného výboru Marcel Vrchota pri ich odovzdávaní povedal, že výstavba v tesnej blízkosti ostatných bytových domov okrem iného zhorší letné horúčavy, situáciu so statickou a dynamickou dopravou či pocit vnímania súkromia obyvateľov súčasných bytových domov. Podľa jeho slov plánovaná novostavba by zatienila aj susediaci bytový dom na Moldavskej ceste.

„Prostredie sa skultúrni, teraz je tam len burina. A tak ako každý investor, aj my sme museli dodržať všetky normy a vyhlášky, aj čo sa týka svetlo-technického postupu, parkovania či vjazdov. Výstavbou neznížime kvalitu obyvateľov okolitých bytov. Možno budú aj odhlučnení,“ dodal Kacej s tým, že prízemie budú tvoriť nebytové priestory.

Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová, mesto s developerom rokovalo a ponúklo mu náhradné pozemky na zámenu, ktoré však neakceptoval.

„Bol som na dvoch rokovaniach na magistráte. Mesto nepredložilo nič adekvátne,“ uviedol Kacej. „Boli to pozemky za železničnou stanicou, resp. medzi stanicou a Hornádom, v blízkosti charitného domu, na úpätí medzi KVP a Terasou pod mostom - ale to nebolo určené na výstavbu bytových domov, ale rodinných domov, čiže by som musel úplne zmeniť projekt a potom pri športovom areáli, to bolo však tiež úplne na niečo iné,“ spresnil.

Magistrát zvažuje aj možnosť finančnej kompenzácie za odstúpenie zámeru investora a nezrealizovanie projektu. „Mesto tento týždeň oslovilo investora, aby zadefinoval svoju predstavu o cene za predaj pozemku na Idanskej ulici,“ dodala Šnajdárová.

Podľa Kaceja je už na výstavbu vydané územné konanie a projektová príprava pre stavebné konanie je v značnom štádiu rozpracovania. Ako hovorí, s výstavbou by sa malo začať koncom jari, jej ukončenie je naplánované na záver roka 2020.