Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Petičný výbor proti bioplynovej stanici obvinil starostu

Ilustračné foto Foto: TASR

Starostu Hrnčiarskych Zalužian obviňujú aj z fyzického útoku na člena výboru.

Hrnčiarske Zalužany 25. októbra (TASR) - Podnet na preskúmanie podozrenia z trestnej činnosti odovzdali zástupcovia petičného výboru z obce Hrnčiarske Zalužany na okresnú prokuratúru v Lučenci. Ako pre TASR povedal člen petičného výboru Ján Adam, podnet smeruje na preskúmanie postupu starostu obce v súvislosti s petíciou proti výstavbe bioplynovej stanice.

V písomnom podnete argumentujú členovia petičného výboru tým, že vystavili petičné hárky podľa zákona. Po získaní potrebného počtu podpisov ich riadne odovzdali do pošty pre obecný úrad. Starosta Hrnčiarskych Zalužian Branislav Nociar mal podľa podnetu začať antikampaň a pokračuje vo verbálnych narážkach na obyvateľov obce, ktorí petíciu podporili. "Podnet sme odovzdali aj preto, že správanie pána starostu vyústilo aj do fyzického útoku na člena petičného výboru. Ten to riadne ohlásil polícii, ktorá vo veci koná. Petíciu nám starosta odmietol prijať a keď sme ho písomne požiadali o dôvody, v závere odpovede sa nám rovnako písomne vyhráža podaním trestného oznámenia pre volebnú korupciu. Teraz chceme, aby tieto kroky preskúmala aj prokuratúra, pretože sme presvedčení o protiprávnom konaní pána starostu," dodal Adam.

Starosta: Všetky moje kroky sú v súlade so zákonom

Starosta obce Hrnčiarske Zalužany Branislav Nociar všetky uvedené obvinenia rezolútne odmieta. "Dňa 24. októbra som bol Tlačovou agentúrou SR informovaný o tom, že bol na Okresnú prokuratúru v Lučenci podaný podnet, ktorý by sa mohol týkať mojej osoby. V nadväznosti na túto skutočnosť môžem len konštatovať, že s uvedeným podnetom zatiaľ nie som oboznámený, preto sa k údajným obvineniam v súčasnej dobe nedokážem relevantným spôsobom vyjadriť. Vo vzťahu k petícii však uvádzam, že v celej veci od začiatku zákonne konala komisia na overenie platnosti petície, ktorá bola zriadená v súlade so zákonom. Nie je pravdou, že som petíciu odmietol prijať, petícia bola prešetrená a riadne vybavená v súlade so zákonom, nespĺňala však náležitosti podľa zákona o petičnom práve, a preto nemohla byť podkladom na vyhlásenie miestneho referenda. Tvrdenia o fyzickom útoku z mojej strany na člena petičného výboru sú len ďalšou snahou o diskreditáciu mojej osoby, čo potvrdili príslušným orgánom aj svedkovia. Stojím si však za tým, že všetky kroky, ktoré som doteraz urobil v súvislosti s výstavbou bioplynovej stanice, sú v súlade so zákonom. Iba v záujme pokoja v obci som doteraz nepodnikal žiadne právne kroky voči členom petičného výboru, hoci som presvedčený, že práve oni nekonajú v súlade so zákonom. Tieto kroky považujem za osobný útok jednotlivcov voči mojej osobe a veľmi ma mrzí, že vďaka takémuto podnetu môže byť poškodené moje dobré meno. Záverom dodávam, že s ohľadom na doterajšie konanie členov petičného výboru ma však takýto postup z ich strany neprekvapuje," reagoval Nociar.