Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

PETRIKOVIČ:Keď chce vábič zver prilákať,musí vedieť, čo jej má povedať

Na snímke zaplnené nádvorie svätoantonského kaštieľa, archívne foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Každoročne si vo Svätom Antone počas septembrových Dní svätého Huberta merajú svoje sily vábiči jelenej a ostatnej zveri.

Svätý Anton 25. mája (TASR) - Každoročne si vo Svätom Antone počas septembrových Dní svätého Huberta merajú svoje sily vábiči jelenej a ostatnej zveri. Stretávajú sa tu poľovníci a vábiči nielen zo Slovenska, ale aj Poľska, Maďarska a Nemecka. Táto i podobné súťaže ukazujú, že nejde o jednoduchú vec, ale naopak, o umenie načúvať a poznať dokonale lesnú zver.

"Vždy je tu veľká rivalita, lebo títo ľudia žili dlhé roky v prostredí, kde žije jelenia zver a vábili ju," hovorí Erik Petrikovič, vedúci poľovníckeho oddelenia Múzea vo Svätom Antone. Podľa neho nadobudnutie skúseností a zručností v poznaní týchto zvukov, nie je otázkou jednej jelenej ruje, ale desiatok rokov, kým sa vábič vypracuje.

Petrikovič hovorí, že sa dá napodobniť zvuk každého zvieraťa či vtáka. "Ľudia na to prišli už dávno. Zviera chceli privábiť jednak za účelom jeho zmocnenia i aby o ňom získali nové poznatky," ozrejmil. Na vábenie sa používajú tzv. vábničky, no veľa druhov zveri sa dá napodobniť aj pomocou rúk, listu či stebla trávy.

Aj vábničky sú rôzne. Jedným z druhov sú vábničky na predátorov, ktoré napodobňujú hlas koristi v úzkosti. Častým je hlas zajaca, myši či poraneného vtáka. Reagujú na ne najmä dravce, ale aj líšky, vlk či divá mačka. "Iné je napríklad napodobňovanie hlasu samice napríklad u srnčej zveri. Srna v ruji vydáva jemný hlas, ale zver má veľmi dobrý sluch, takže to na veľkú vzdialenosť počuje," priblížil Petrikovič. Pri vábení tak srnec v domnienke, že beží za hlasom svojej vyvolenej, príde na dohľad k poľovníkovi, ktorý posúdi, či je vhodný na odstrel, alebo je perspektívny na ďalší chov.

"Podobné je to u jelenej zveri. Hlas jelenice sa dá napodobniť aj nosovým hlasom. Tu však ide najmä o napodobňovanie hlasu jeleňa," vysvetlil Petrikovič s tým, že inak ručí jeleň, keď stojí pri jeleniciach, inak, keď hľadá jelenice, a inak keď odháňa soka. "Poľovník sa snaží napodobniť jeleňa, ale vždy musí dať hlas slabšieho jeleňa. Aby jedinec, ktorého hľadá, ktorého chce dovábiť, nebol ohúrený hlasom silného jeleňa. Keď chcem teda toho jeleňa privábiť, musím vedieť, čo mu mám povedať," dodal Petrikovič s tým, že najkvalitnejšie jelenie ručadlo je vyrobené z rohu maďarského stepného dobytka.