Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Petržalka opäť prispeje rodičom, ktorí dajú dieťa do súkromnej škôlky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Školstvo je jednou z prioritných oblastí miestnej samosprávy. Tá každoročne do obnovy a rozširovania kapacít škôlok investuje priemerne 700-tisíc eur.

Bratislava 2. júla (TASR) – Bratislavská Petržalka opäť prispeje rodičom, ktorí dajú svoje dieťa do súkromnej škôlky. Mestská časť už druhý rok aj týmto krokom rieši problém s nedostatočnými kapacitami v materských školách, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Kým totiž v školskom roku 2015/2016 nebolo do obecných škôlok prijatých takmer 290 detí vo veku od troch do piatich rokov, počas nedávneho prijímania mestská časť pre chýbajúce kapacity nemohla prijať 360 detí. "Poslanci schválili v projekte pokračovať," uviedol pre TASR vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu Richard Nemec.

Tento rok by mali dostávať príspevok 60 eur mesačne rodičia 40 detí, v 18 prípadoch pritom ide o deti, ktoré súkromné materské školy navštevovali aj v uplynulom školskom roku. Podmienkou je, aby dieťa aj rodič mali trvalý pobyt v Petržalke, mesačná mzda rodiča nepresiahla 500 eur a rodičia nemajú voči mestskej časti podlžnosti.

Mestská časť je v súčasnosti zriaďovateľom 23 materských škôl, ktoré v skončenom školskom roku navštevovalo 2558 detí. Pri jarnom zápise pre školský rok 2016/2017 prišlo na školy 1501 žiadostí, mestská časť bola schopná vyhovieť 825 z nich. Je to o 111 detí viac, ako tomu bolo v minulom roku.

Školstvo je jednou z prioritných oblastí miestnej samosprávy. Tá každoročne do obnovy a rozširovania kapacít škôlok investuje priemerne 700.000 eur. Rozširovanie rieši prestavbou nebytových priestorov materských škôl či bývalých školníckych bytov. Od roku 2012 vzniklo viac ako 220 nových miest, za posledných osem rokov 430.

Dopyt je však stále vyšší ako ponuka, pomôcť by tomu mohlo aj vybudovanie novej materskej školy na Vyšehradskej ulici. Tá by mala stáť vyše dvoch miliónov eur, sumou takmer 400.000 eur na ňu prispelo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Kapacita novej škôlky by mala byť okolo 150 miest.