Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Petržalka pozná ďalšie svoje osobnosti, im memoriam ocenila M. Cellera

Na archívnej snímke pohľad na výstavisko Incheba a bratislavské sídlisko Petržalka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V kategórii kultúra a rozvoj spoločenského života si ocenenie odniesol predseda občianskeho združenia Múzeum petržalského opevnenia Martin Kubala

Bratislava 25. septembra (TASR) - Bratislavská Petržalka pozná ďalšie svoje osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj mestskej časti. Čestný titul Osobnosť Petržalky si najnovšie odniesli štyria laureáti. Po druhýkrát bola udelená tiež Cena verejnosti. Ocenenie in memoriam bolo udelené Miroslavovi Cellerovi. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

V kategórii kultúra a rozvoj spoločenského života si ocenenie odniesol predseda občianskeho združenia Múzeum petržalského opevnenia Martin Kubala. Od roku 2011 pracujú na postupnej rekonštrukcii bunkra B-S 4 Lány, jedného z objektov bývalého československého opevnenia, ktoré bolo vybudované krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny.

Laureátom v kategórii sociálna práca a ochrana života a zdravia sa stal Michal Berta, ktorý od roku 2016 pôsobí ako terénny sociálny pracovník v klube Kaspian. Pozornosť a osvetu smeruje najmä na tému prevencie radikalizácie mladých a znižovanie rizík spojených s užívaním návykových látok.

Ocenenie v kategórii vzdelávanie a rozvoj kritického myslenia získal Viktor Milata, vedúci Ústavu organickej chémie, katalýzy a petrochémie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity. Je tiež čestným predsedom Slovenskej chemickej spoločnosti. Získal viaceré ocenenia.

Ocenenie v kategórii šport a rozvoj aktívneho životného štýlu dostal Viliam Kálmán, ktorý sa viac ako 55 rokov venoval miestnemu futbalu. Po skončení aktívnej činnosti sa vrátil na futbalový štadión FC Petržalka ako masér A mužstva. Bol oporou ligového mužstva Artmedia Petržalka, s ktorou ako člen realizačného tímu získal dva majstrovské tituly a dvakrát vyhral Slovenský pohár.

Cenu verejnosti získal tento rok predseda občianskeho združenia Dobrovoľná civilná ochrana Stanislav Pešek. Podieľali sa na pomoci pri zvládaní pandémie COVID-19, pomáhali zabezpečovať humanitárnu pomoc odídencom z Ukrajiny, pri odstraňovaní následkov tornáda v Českej republike či na zabezpečovaní návštevy pápeža v Petržalke.

Ocenenie in memoriam bolo udelené Petržalčanovi Miroslavovi Cellerovi, ktorý zomrel v januári vo veku nedožitých 32 rokov. Bol profesionálnym hráčom squashu, stal sa šesťnásobným a úradujúcim majstrom Slovenska. Okrem toho bol osemkrát juniorským šampiónom krajiny.

Pre nedostatok platných nominácií v kategórii životné prostredie a ochrana prírody tento rok táto kategória zaradená nebola.

Oceňovanie osobností Petržalky organizuje miestna samospráva od roku 1998. Odvtedy získalo tento titul viac ako 130 Petržalčanov.