Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rozpočet bratislavskej Petržalky bude budúci rok viac ako 30 miliónov

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prednostu Miestneho úradu cieľom bolo urobiť vyvážený a konzervatívny rozpočet.

Bratislava 1. decembra (TASR) - S rozpočtom viac ako 30,8 milióna eur bude na budúci rok hospodáriť najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka. Na dnešnom miestnom zastupiteľstvo to schválili jej poslanci. Mestská časť chce v budúcom roku zrekonštruovať podateľňu úradu, stavať chodníky i cyklotrasy, budovať parkovacie miesta či nový výbeh pre psov.

Bežný rozpočet je navrhnutý ako prebytkový. Kapitálový rozpočet je schodkový, finančné operácie sú prebytkové. Deficit kapitálového rozpočtu je krytý prebytkom bežného rozpočtu.

"Snažili sme sa urobiť rozpočet vyvážený a konzervatívny. Robíme tak vždy a nejakou skúškou správnosti je, že dokážeme dosahovať prebytky," povedal na rokovaní poslancov prednosta Miestneho úradu v Petržalke Miroslav Štefánik. Ako spresnil, v minulom roku mestská časť dosiahla prebytok okolo pol milióna eur. "Aj tento rok plánujeme rozpočet ukončiť tak, že by sme mohli prebytok dosiahnuť," podotkol prednosta.

Príjmy sú rozpočtované vo výške 30.830.085 eur, čo je navýšenie o viac ako dva milióny eur v porovnaní s očakávanou skutočnosťou tohto roka. Bežné príjmy sú na úrovni 27.609.635 eur, kapitálové príjmy vo výške 421.155 eur a finančné operácie príjmové sú na budúci rok schválené vo výške 2.799.295 eur.

Oproti tomuto roku sa zvýšia bežné príjmy a príjmové finančné operácie. V budúcom roku bude mestská časť čerpať úver vo výške tri milióny eur. Z nich pôjde na rekonštrukciu budovy pripravovanej materskej školy na Vyšehradskej ulici a na športové zariadenia Petržalky 2,4 milióna a na dofinancovanie petržalskej plavárne na Tupolevovej ulici bude 517.000 eur.

V bežných príjmoch očakáva samospráva navýšenie v daňových príjmoch. Podiel na dani z nehnuteľností zvýši na základe pripravovaného zvýšenia sadzieb dane hlavným mestom. Navýšenie odhaduje v čiastke 674.734 eur. Podiel na poplatku za komunálny odpad je na úrovni upraveného rozpočtu roku 2015, a to výške 686.437 eur. V miestnych daniach Petržalka nepredpokladá zmenu a rozpočet je na úrovni roku tohto roka.

Rozpočtové výdavky na rok 2016 sú na úrovni 30.830.085 eur. Bežné výdavky sú v celkovej výške 26.732.075 eur. Oproti požiadavkám bola väčšina bežných výdavkov krátená tak, aby bol rozpočet ako celok vyrovnaný a aby boli zabezpečené všetky obligatórne povinnosti mestskej časti. Najviac peňazí, viac ako 13 milióna eur, v tomto smere vynaloží mestská časť do oblasti vzdelávania. Napríklad výdavky na zabezpečenie chodu miestneho úradu, prevádzkové náklady či osobné výdavky na všetkých zamestnancov miestneho úradu sú vo výške viac ako 4,6 milióna eur.

Kapitálové výdavky sú v celkovej sume 2.922.390 eur. Tu je napríklad zahrnutá rekonštrukcia podateľne úradu vo výške 20.000 eur, výstavba chodníkov, komunikácií i cyklotrás v sume 50.000 eur. Takú istú sumu vyčlení samospráva na projekt vybudovania nových parkovacích miest, z toho 19.631 eur z fondu statickej dopravy. Na projekt zlepšenia technického stavu budov poputuje 2.662.170 eur, a to na rekonštrukciu osvetlenia v materských školách či rekonštrukciu školských objektov. Na vybudovanie nového výbehu pre psov na Vyšehradskej ulici vyčlenila mestská časť 20.000 eur. Finančné operácie vo výdavkovej časti rozpočtu na budúci rok sú v sume 1.175.620 eur.