Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Petržalke sa volí aj podľa pohľadov kandidátov z bilbordov

V deň prvého kola prezidentských volieb na Beňadickej ulici v Petržalke. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Do školy na Nobelovom námestí dnes chodili odovzdávať svoj hlas najmä celé rodiny.

Bratislava 15. marca (TASR) – Pocity a inštinkt, minulosť kandidáta, jeho schopnosti, ale aj to, ako sa pozerá z bilbordov – aj to sú kritériá, na základe ktorých si dnes voliči v bratislavskej Petržalke vyberajú svojho budúceho prezidenta. V Základnej škole na Nobelovom námestí TASR viacerí potvrdili, že svoje voličské právo nechcú len tak zahodiť.

"Chcem, aby bol zvolený taký prezident, akého chcem ja. Takto to môžem ovplyvniť," povedal pre TASR 39-ročný Rastislav. Vraví, že skôr sa rozhodoval pre človeka, ktorý nie je spätý s politikou. "Našich politikov na Slovensku by som asi hádzal do jedného vreca, už by som uvítal novú krv," podotkol. Nový prezident by mal byť podľa neho úprimný, čestný a férový voči ľuďom. "Mali by v ňom ľudia vidieť transparentného človeka," dodal.

Mamička Soňa prišla odovzdať svoj hlas spolu s manželom a malým dieťaťom. Hovorí, že u nej rozhodovali najmä sympatie a skutky, ktoré kandidát urobil v minulosti. "Ale aj to, ako sa pozerá z bilbordov," dodala s úsmevom. Pre 29-ročnú Soňu je prezident osoba, ktorá by mala vyžarovať najmä pokoj a rozvážnosť a ktorej nesmie chýbať inteligencia a rozhľadenosť. "Musí tiež vedieť reprezentovať Slovensko na určitej úrovni," podotkla.

Do školy na Nobelovom námestí dnes chodili odovzdávať svoj hlas najmä celé rodiny. Aj 52-ročná Táňa prišla s manželom a synom. "Chodíme voliť zakaždým a chceli sme znova prispieť svojím hlasom," povedala. Jej syn Ivan vysvetlil, že praktickosť na jednej strane a sympatie na druhej boli kritériá, na základe ktorých sa rozhodoval, ktorému kandidátovi dá svoj hlas. "Teda schopnosti kandidáta a zároveň to, čo je mne blízke v niektorých jeho hodnotách. Nový prezident by mal byť schopný a mal by mať poriadny prehľad v tom, čo ide robiť," myslí si. Budúci prvý muž Slovenskej republiky by mal podľa 25-ročného Bratislavčana vedieť tiež presadiť záujmy Slovenska v Európskej únii.

Voľby v škole na Nobelovom námestí dnes podľa viacerých predsedov volebných komisií prebiehali pokojne a komisie zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy. Voličov sa snažia najmä usmerňovať, aby správne vypĺňali hlasovací lístok.