Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Mestská časť Petržalka chce dať mestu za val zeminy pokutu

Umiestnenie a skladovanie výkopovej zeminy, ktorá sa do mestskej časti dostala pre projekt nosného dopravného systému, je totiž podľa Petržalky v rozpore s podmienkami územného rozhodnutia.

Bratislava 29. júla (TASR) – Pre val zeminy na Námestí hraničiarov začal stavebný úrad v bratislavskej Petržalke konanie o uložení pokuty hlavnému mestu. Umiestnenie a skladovanie výkopovej zeminy, ktorá sa do mestskej časti (MsČ) dostala pre projekt nosného dopravného systému, je totiž podľa Petržalky v rozpore s podmienkami územného rozhodnutia. TASR o tom informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.

"Keďže mesto nereagovalo odstránením na výzvy zo strany mestskej časti a neodstránilo zeminu ani po rozhodnutí okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie, pristúpil tunajší stavebný úrad k radikálnejšiemu kroku," uviedla hovorkyňa.

Podľa odhadov zhotoviteľa stavby by mal byť val úplne odstránený najneskôr do konca októbra tohto roku. Ešte stále nie je isté, či sa zemina použije pri výstavbe pilierov novej mostnej konštrukcie tak, ako to bolo plánované. "Spoločnosť Eurovia rokuje o použití zeminy, jej zapracovaní do nosného systému, ukazuje sa však, že ju bude potrebné vystužiť kameňom, čo predstavuje podľa objemu potrebného kameňa značné náklady," vysvetľoval hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán minulý týždeň. "Ak dodávateľ stavby nepoužije zeminu v rámci realizácie stavby, zabezpečí jej odstránenie alternatívnym spôsobom. Odvoz sa bude realizovať postupne," dodal hovorca.

Mestská časť Petržalka pripomína, že Okresný úrad v Bratislave zaviazal mesto odstrániť zeminu z Námestia hraničiarov do konca júna. Voči rozhodnutiu sa ale magistrát odvolal. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) podotkol, že to nie je prejav zlej vôle mesta voči Petržalke. Odvolanie vysvetlil práve plánovaným použitím zeminy pri výstavbe nového nosného systému mosta.