Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Petržalská verejná plaváreň za 1,5 mil. eur vznikne zrejme v Inchebe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pozemok pre výstavbu plavárne je tiež možné na 30 rokov prenajať za symbolickú cenu jedno euro.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Novú verejnú plaváreň vybuduje najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka zrejme v areáli výstaviska Incheba. Tá totiž najviac spomedzi ostatných vytipovaných lokalít spĺňa podmienky z hľadiska dostupnosti, statickej dopravy, inžinierskych sietí či existujúceho parkoviska. Pozemok pre výstavbu plavárne je tiež možné na 30 rokov prenajať za symbolickú cenu jedno euro. Uvádza sa to v materiáli, o ktorom budú miestni poslanci rokovať na zasadnutí v utorok 17. apríla.

Mestská časť si na výstavbu plavárne mohla vyberať len spomedzi vlastných pozemkov alebo súkromných, ktoré by si prenajala. Na kúpu približne 10-árovej plochy nemá peniaze. Okrem Incheby tak do úvahy pripadajú lokality ako Ekonomická univerzita, Macharova, Tupolevova, Pajštúnska či Holíčska ulica alebo priestor za budovou Technopolu. Kritériá však najviac spĺňa výstavisko.

Pre výstavbu je v súčasnosti vypracovaný prvý návrh objektu, kde by zastavaná plocha bola približne 950 m2. Bazén by mal dĺžku 25 metrov a šírku približne 12 metrov s piatimi až šiestimi plaveckými dráhami. Celkový objem vody v bazéne je projektovaný na 857 m3. Mestská časť plánuje v objekte okrem bazéna, spŕch a šatní vybudovať aj reštauráciu, wellness či posilňovňu. Pre objekt je navrhnutých aj 27 parkovacích státí.

Výstavba plavárne by mala stáť 1,5 milióna eur. Keďže z vlastných zdrojov na ňu dokáže samospráva dať len 500.000 eur, na zvyšok plánuje buď čerpať úver, alebo stavať na leasing. Doba splácania je v oboch prípadoch minimálne desať rokov. Podľa plánovaného harmonogramu by sa plaváreň mala začať stavať v júni tohto roka a skončiť v decembri, najneskôr však v prvej polovici roka 2013. Postaviť by ju mala stavebná firma za základe verejného obstarávania.