Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Piati Chrenkovci na jednej výstave v Hlohovci

Výstavu Chrenkovci - 3 generácie predstaví Vlastivedné múzeum, k nahliadnutiu bude stovka diel.

Hlohovec 7. decembra (TASR) – Významný grafik Viktor Chrenko, Víťazoslav Chrenko a tiež Vladimír, Rastislav a Matej s rovnakým priezviskom vystavujú od dnes v Hlohovci svoje práce. Tri generácie výtvarníkov – dedo, dvaja synovia a dvaja vnuci predstavujú stovku svojich diel vo výstavnej sieni Vlastivedného múzea na Rázusovej ulici až do 13. januára.

Rodina Chrenkovcov už 60 rokov tvorí a ovplyvňuje kultúru v meste. Prvým v rade rodinnej trojgeneračnej výstavy je Viktor Chrenko (1921-2010), ktorý stál aj pri zrode múzea, základnej umeleckej školy, hvezdárne, výtvarného klubu, amatérskeho divadla a bol aj jedným zo zakladateľov medzinárodnej súťaže v tvorbe knižnej značky Ex Libris Hlohovec. Celý život sa aktívne venoval výtvarnému umeniu, hlavne grafike, a bol známy ako autor knižných značiek, ktorých vytvoril najmenej štyri stovky. Mal rozsiahle kontakty s umelcami celej Európy, bol členom umeleckých spolkov a združení, vystavoval v národných kolekciách v Nemecku, Japonsku, Česku, samostatne v Poľsku, Estónsku a na viacerých miestach na Slovensku.

Syn Víťazoslav (1952) prevzal po otcovi predsedníctvo v porote Ex Libris Hlohovec a pokračuje aj v tradícii tvorby malých grafík, ktoré vytvára skalpelom. V poslednom roku vystavoval najmä v Česku. Druhý syn Vladimír (1956) uprednostnil fotografovanie, je členom Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia spolu s bratom a je tajomníkom fotoklubu Iris v Trnave, zameriava sa na makrofotografiu.

Jablko nepadlo ďaleko od stromu ani v prípade Víťazoslavových synov Rastislava a Mateja. Starší z nich, Rastislav (1981) sa vydal po ceste grafiky a rodina čaká, či po skončení štúdia v nej bude pokračovať, lebo práve on má predpoklady a potenciál nadviazať na umeleckú a zberateľskú činnosť svojich predkov. Mladší Matej (1985) fotografuje, je členom Irisu a v súčasnosti okrem fotoparkov a fotomaratónov jeho práce možno vidieť v regionálnych novinách.

Výstavu Chrenkovci - 3 generácie pripravilo múzeum v spolupráci s občianskym združením Ex Libris ad Personam v Hlohovci, ktoré sa dlhodobo zameriava na rozvoj, ochranu a prezentáciu historických, duchovných a kultúrnych hodnôt mesta a zvýšenie patriotizmu i sebavedomia jeho obyvateľov.