Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Balneologické múzeum Imricha Wintera pripravilo na sobotu Deň múzea

Na snímke Balneologické múzeum v Piešťanoch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V Pamätnej izbe Ivana Kraska sú pripravené komentované prehliadky spojené s výstavou návrhov novej expozície z verejnej architektonicko-výtvarnej súťaže.

Piešťany 23. novembra (TASR) - Tohtoročný Deň múzea pripravilo Balneologické múzeum Imricha Wintera (BMIW) v Piešťanoch na sobotu (25. 11.). Sprístupnená bude jeho hlavná budova v mestskom parku a tiež aj expozície vo Vile dr. Lisku a Pamätnej izbe Ivana Krasku. Program je pre všetky vekové kategórie návštevníkov a môžu si naň vyhradiť aj celé popoludnie, uviedol riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

Program sa začne napoludnie predstavením histórie BMIW, jeho archeologickej a numizmatickej zbierky. "Návštevníkom ukážeme okrem iného nálezy nosorožca srstnatého a mamuta, kamenné nástroje pravekých lovcov z Moravian nad Váhom, zásobnicu z Abraháma, keramiku z náleziska vo Veselom a nezabudneme ani na najväčší poklad v okrese Piešťany, ktorý obsahoval až 5230 strieborných mincí," uviedol Krupa.

Pripravené sú aj prehliadky expozície prírodných vied, prezentácia ornitologických pozorovaní za tento rok, ukážky rôznych druhov sov občianskeho združenia (OZ) Sovičkovo, takisto prezentácia ornitologickej zbierky získanej od Ericha Kubicu i panelová diskusia s prezentáciou štúdie Envirocentra Sĺňava združenia Maressa.

Múzeum pripravilo aj komentované prehliadky expozície Kútne plachty, výstavu ľudových plastík a podmalieb na skle i možnosť vyskúšať si niektorý z ľudových odevov a ďalšie aktivity. Chýbať nebude ani časť venovaná histórii kúpeľníctva na Slovensku i v Piešťanoch. "Vo Vile dr. Lisku je výstava Slovenskí letci v druhej svetovej vojne a ich lietadlá, kde si bude možné vypočuť aj lektorský výklad k videám leteckých súbojov slovenských pilotov, vytvorených na leteckom simulátore," uviedol Krupa.

V Pamätnej izbe Ivana Kraska sú pripravené komentované prehliadky spojené s výstavou návrhov novej expozície z verejnej architektonicko-výtvarnej súťaže. Program múzejného popoludnia v Piešťanoch je rozdelený do hodinových blokov, návštevníci sa tak postupne môžu v prípade záujmu zúčastniť na všetkých jeho častiach.