Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Piešťany chystajú v lete druhú Medzinárodnú jazzovú dielňu Doda Šošoku

Dodo Šošoka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Je venovaný perkusionistovi a bubeníkovi, známemu propagátorovi džezu na Slovensku Dodovi Šošokovi pri príležitosti jeho nedožitých 80. narodenín.

Piešťany 6. apríla (TASR) – V piešťanskej základnej umeleckej škole sa v lete bude konať druhý ročník Medzinárodnej jazzovej dielne. Je venovaný perkusionistovi a bubeníkovi, známemu propagátorovi džezu na Slovensku Dodovi Šošokovi pri príležitosti jeho nedožitých 80. narodenín. Kurz je otvorený pre 70 frekventantov, lektormi budú známi slovenskí i európski interpreti. Informovali o tom organizátori z Music Press Production.

Cieľom je nadviazať na tradíciu džezu v Piešťanoch, odovzdávať ju mladším hudobníkom a pomáhať budovať novú generáciu interpretov a tvorcov. Zárukou kvality výučby sú popredné mená domácich i zahraničných lektorov pôsobiacich na univerzitách v Prahe, Brne či Budapešti. Celkovo 16 sa počas piatich dní od 7. do 11. augusta bude venovať každej oblasti džezovej hudby. Medzi nimi sú mená ako Tomáš Baroš (kontrabas, basgitara), Michal Bugala (gitara), Braňo Dugovič (klarinet, basklarinet), Samuel Hošek (spev), Kristína Mihaľová (spev), Nikolaj Nikitin (saxofón), Stano Palúch (husle), Peter Preložník (klávesové nástroje a syntezátory), Martin Valihora (bicie nástroje), Klaudius Kováč (klavír, kompozícia) a ďalší. Koncertné vystúpenia sú pripravené v hudobnom lube La Musica, informácie s prihláškami sú na https://www.jazzovadielna.sk/2023/ .

Dodo Šošoka popularizoval tento hudobný žáner a najmä vďaka jeho zásluhám v Piešťanoch, kde sa usadil, koncertovalo množstvo svetových umelcov. Slovenský hudobný fond mu udelil Cenu za celoživotné dielo, propagáciu džezu doma i vo svete a za vernosť hudobnému žánru. Po jeho vzore sa organizátori rozhodli popularizovať džez podujatím pre všetky vekové kategórie účastníkov, ktorí majú záujem sa zdokonaliť v interpretácii, kompozícii, či improvizačných technikách v jazzovej hudbe.

Partnermi Medzinárodnej jazzovej dielne Doda Šošoku sú Fond na podporu umenia, Hudobné centrum, Trnavský samosprávny kraj, mesto Piešťany a ďalší.