Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Chodníku slávy v Piešťanoch pribudli nové mená

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na piešťanskom Chodníku slávy pribudlo 12 nových mien športovcov, paralympijských medailistov zo zimnej paralympiády v Soči 2014 a letnej v Riu 2016.

Piešťany 23. októbra (TASR) – Na piešťanskom Chodníku slávy pribudlo 12 nových mien športovcov, paralympijských medailistov zo zimnej paralympiády v Soči 2014 a letnej v Riu 2016, ktorí spolu získali 18 medailí. Tabuľky na Kúpeľnom ostrove majú pripomínať chvíle, kedy sa reprezentanti Slovenska stali najlepšími na svete.

„Boli by sme radi, keby bol ich úspech vnímaný intenzívnejšie a Chodník slávy k tomu môže dopomôcť. Ktokoľvek sem v Piešťanoch príde, tak sa vďaka moderným technológiám, konkrétne načítaním QR kódu do telefónu, prenesie k danému športovcovi, nazrie do histórie paralympijských výkonov. Na Chodníku slávy sú aj ľudia, ktorí už nie sú medzi nami, čiže je to aj na ich trvalú pamiatku,“ povedal predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

Pozvanie na rozšírenie Chodníka slávy prijali viacerí slovenskí paralympijskí medailisti, medzi nimi Michaela Balcová (boccia), Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou (zjazdové lyžovanie), Veronika Vadovičová (streľba). Mužov zastupoval Samuel Andrejčík a Róbert Ďurkovič (obaja boccia).

Na Chodníku slávy, ktorý uzrel svetlo sveta pred štyrmi rokmi, sú už zvečnení tí, ktorí vybojovali zlato, striebro a bronz na paralympiádach v Lillehammeri, Atlante, Nagane, Sydney, Salt Lake City, Aténach, Turíne, Pekingu, vo Vancouveri a v Londýne. Ich počet sa dnes zvýšil zo 77 na 89 medailistov. "Na Slovensku je paralympionizmus vnímaný ako jeden šport, ale je to bezmála 22 športov. Na Chodníku slávy môžeme letných aj zimných športovcov predstaviť verejnosti naraz,“ skonštatoval Riapoš.

Chodník slávy je zároveň symbolom spolupráce Slovenského paralympijského výboru a Kúpeľov Piešťany. "Pomáhame ľuďom s pohybovými problémami a Chodník slávy vnímame ako inšpiráciu, pretože paralympionici svojou húževnatosťou motivujú zdravú verejnosť k pozitívnemu prístupu k životu,“ zdôraznila obchodno-marketingová riaditeľka kúpeľov Michaela Kobzová.