Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pietna spomienka na obete dopravných nehôd bude o týždeň neskôr

Ilurtračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie sa v Liptovskom Mikuláši uskutoční 23. novembra, presunuli ho pre komunálne voľby.

Liptovský Mikuláš 14. novembra (TASR) – Evanjelický kostol v Liptovskom Mikuláši bude v nedeľu 23. novembra dejiskom celoslovenskej pietnej spomienky na obete dopravných nehôd. Úrad ekumenickej pastoračnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR informoval, že tradičný termín tretej novembrovej nedele posunuli pre komunálne voľby o týždeň neskôr.

"Pripomenieme si obete, budeme myslieť na pozostalých a širokú verejnosť chceme prostredníctvom tejto akcie upozorniť, že opatrnosti a ohľaduplnosti na cestách nie je nikdy dosť. Zároveň je to vhodná príležitosť, ako ukázať, že polícia nie je len na udeľovanie pokút, ale svojou prítomnosťou na cestách dbá o bezpečnosť nás všetkých," skonštatoval riaditeľ spomínaného úradu Milan Petrula.

V tomto roku sa stalo na slovenských cestách už takmer 11.000 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 217 ľudí, čo je v medziročnom porovnaní o 41 viac. Medzi obeťami je 119 vodičov, 51 spolucestujúcich, 47 chodcov a 19 cyklistov. Ťažké zranenie utrpelo 851 účastníkov cestnej premávky a 4635 ľahšie. Celkové hmotné škody sa pohybujú na úrovni 35 miliónov eur.

Avizovanej celoslovenskej pietnej spomienke predchádzajú podľa Petrulu už počas tohto víkendu pietne spomienky na cintorínoch či v chrámoch v miestach pôsobenia duchovných Úradu ekumenickej pastoračnej služby MV SR. "Pri tejto príležitosti chceme aj poďakovať všetkým záchranárom za ich každodenné profesionálne služby a pomoc," dodal.