Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Písomné maturity z ukrajinčiny čakajú 53 študentov

Dnes sa začínajú stredoškolákom písomné maturity. Ako prvý príde na rad slovenský jazyk a literatúra.Foto: TASR/František Iván

"Maturita z ukrajinčiny je špecialitou Prešovského kraja a v piatok ju absolvuje 53 stredoškolákov," konštatovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Prešov 15. marca (TASR) – Väčšina študentov, ktorí tento týždeň v Prešovskom kraji skladajú písomné maturitné skúšky, už majú písomky za sebou. Ako poslední odovzdajú práce maturanti zo Spojenej školy Tarasa Ševčenka v Prešove, ktorí v piatok (16.3.) napíšu práce z ukrajinského jazyka.

"Maturita z ukrajinčiny je špecialitou Prešovského kraja a v piatok ju absolvuje 53 stredoškolákov. Spomínaná škola je jedinou strednou školou na Slovensku s vyučovacím ukrajinským jazykom," konštatovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Pripomenula, že písomné maturity v Prešovskom kraji čakali tento týždeň 9690 študentov stredných škôl, čo je o 100 viac ako v minulom školskom roku. Na území kraja sa nachádza spolu 122 stredných škôl, pričom 80 z nich je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

Hovorkyňa spresnila, že písomnú skúšku zo slovenčiny absolvovalo 9637 stredoškolákov. Dovedna 9557 žiakov písalo písomku z cudzích jazykov, z toho 6663 sa rozhodlo pre angličtinu, 2229 pre nemčinu, vyše 600 chlapcov a dievčat si vybralo maturitnú skúšku z ruštiny a jeden z francúzštiny. Testy z matematiky malo absolvovať 4112 žiakov.