Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Plamienok nádeje v Sabinove pomôže rodinám s autistickými deťmi

Na snímke Sabinov – historické centrum mesta. Foto: TASR/Milan Kapusta

Sabinovčania dnes pomáhajú dvom rodinám s autistickými deťmi. Plamienok nádeje je charitatívny koncert, ktorý pripravilo Mestské kultúrne stredisko.

Sabinov 5. júla (TASR) – Dvom rodinám s deťmi s diagnózou autizmu poputuje výťažok z dnešného charitatívneho koncertu Plamienok nádeje, ktorý pripravilo Mestské kultúrne stredisko v Sabinove. Na podujatí sa od 14.30 h do večera vystriedajú hudobné a spevácke skupiny, karatisti, tanečníci, nebude chýbať ani módna prehliadka svadobného salónu. Večerným lákadlom je Peter Bič Projekt a Martin Cehelský.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Sabinove Lucia Mihoková, vstup na koncert je zdarma. Pomoc je adresná. Peniaze sa snažia získať z predaja tombolových lístkov a z dobrovoľných príspevkov ľudí, ktorým nie je ľahostajný život rodín z ich susedstva s postihnutými deťmi.

Jedným z príjemcov peňažnej pomoci bude Nicolas Cenkner, ktorého vychováva iba matka. Chlapček sa narodil predčasne a bol štyri dni v kóme. V októbri minulého roka mu diagnostikovali atypický autizmus. Nicolasa trápi aj epilepsia, astma a rôzne alergie. Napriek týmto diagnózam túži prežiť krásne detstvo. Rád sa bicykluje, v teplých letných dňoch obľubuje plávanie.

Výťažok zo zbierky venujú aj rodine 15-ročnej Nory Máchovej, ktorá sa narodila s detskou mozgovou obrnou. Trpí pravidelnými epileptickými záchvatmi, sebapoškodzovaním a má črty autistického správania. Jej mentálny rozvoj sa zastavil na úrovni trojročného dieťaťa. Má rada rozprávky a nadovšetko miluje svojich štyroch bratov. Najmladšiemu Martinkovi nedávno diagnostikovali leukémiu.

Mihoková informovala, že výber rodín, ktorých deti trpia pervazívnou poruchou vývinu – autizmom, konzultovali s odborníkmi. Prejavom spolupatričnosti bude dnes podvečer aj vypúšťanie lampiónov šťastia.

Podľa jej slov voľba účinkujúcich by mala vyhovovať širokému spektru verejnosti. Postupne sa predstavia Dychová hudba Sabinka, Detský folklórny súbor Sabiník, Folklórny súbor Sabinovčan, Klub hiphopového a moderného tanca Real Street, Karate klub Sabinov, mažoretky Grimmy Dance Centre, Anička so skupinou. V ponuke je aj predaj handmade výrobkov. Deti sa môžu vyšantiť na rôznych atrakciách.