Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na hrade Plaveč chcú v tomto roku pokračovať s obnovou východnej bašty

Na obnove hradu Plaveč v okrese Stará Ľubovňa, pracovala počas leta desiatka ľudí. Tých v rámci projektu financovaného z Európskeho sociálneho fondu zamestnávala obec Plaveč. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Plaveč 3. januára (TASR) – Po dvoch rokoch opráv hradu Plaveč v okrese Stará Ľubovňa má táto historická pamiatka opäť potenciál prilákať do regiónu turistov. Je o tom presvedčený koordinátor projektu opravy hradu Martin Sárossy. Pre TASR uviedol, že v súčasnosti, keby sa na hrad vybrali návštevníci, tak môžu vidieť zachované originály po archeologickom výskume. Verejnosť vníma tento hrad ako veľmi chudobný na architektúru. Ale to iba z toho dôvodu, že podstatná časť hradu je pod závalmi.

V tomto roku bude úlohou záchrancov hradu doplniť chýbajúce murivo. Čím vznikne prvý prístupný interiér na hrade. Plaveč má zaujímavú architektúru, ale ľudia ju nepoznajú, lebo hrad v 19. storočí zničil požiar.

V minulom roku počas stavebnej sezóny pracovalo na hrade Plaveč 14 ľudí z radov nezamestnaných z úradu práce, ktorým ich mzdy refundovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Obec získala z ministerstva kultúry z programu obnovy kultúrneho dedičstva dotáciu 13.500 eur.

„Podarilo sa nám z väčšej časti dokončiť konzerváciu juhovýchodného hradobného systému. Objavila sa tam mohutná osemmetrová stena a takzvaný parkanový múr, čo je vlastne také poistenie obrany hradu. Nám vlastne pomohla prietrž mračien, keď silná búrka vyplavila jadro bašty, ktorej obvodový plášť sme už obnovovali. Pôvodne sme tú časť architektúry nechceli ísť odkrývať. Ale práve touto skutočnosťou sa stalo, že sme objavili interiéry objektu, v ktorom sú zaujímavé klenby,“ uviedol Sárossy.

Ako vysvetlil, práve táto udalosť viedla k rozhodnutiu pamiatkarov povoliť zámer kompletnej rekonštrukcie a konzervácie tejto východnej bašty. To je aj plánom iniciátorov záchrany hradu Plaveč na tento rok.

Hrad Plaveč dal postaviť okolo roku 1294 ako pohraničnú pevnosť na vlastné náklady šľachtic Arnold, syn Ditricha zo Spiša. Od začiatku bol vymurovaný z kameňa. Počas svojej existencie menil vlastníkov. Pri jeho adaptácii v roku 1830 bola narušená statika. Jeho majitelia Paloczayovci hrad opustili a presťahovali sa do kaštieľa pri Plavči. V roku 1857 rod vymrel, no ešte rok predtým hrad postihol ničivý požiar. Odvtedy hrad Plaveč pustol.