Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Plážové kúpalisko je zatiaľ jediné, ktoré požiadalo RÚVZ o povolenie

Na snímke návštevníci plážového kúpaliska Aqualand Banská Bystrica v sobotu 3. júna 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

Po zhodnotení výsledkov štátneho zdravotného dozoru a laboratórnych analýz vzoriek RÚVZ vydal 1. júna 2017 súhlas na uvedenie časti plážového kúpaliska do prevádzky.

Banská Bystrica 3. júna (TASR) - Kvalitu vody na kúpanie na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici odobrili aj regionálni hygienici. Prevádzkovateľ kúpaliska je zatiaľ jediným, ktorý v okresoch Banská Bystrica a Brezno, požiadal o povolenie. V uplynulej letnej sezóne pritom v týchto okresoch hygienici evidovali celkom desať sezónnych rekreačných zariadení, v ktorých sa na kúpanie využívalo 18 bazénov a dve jazerá.

Celkovú kontrolu pripravenosti plážového kúpaliska na letnú turistickú sezónu 2017 sme vykonali 31. mája. Po zhodnotení výsledkov štátneho zdravotného dozoru a laboratórnych analýz odobratých vzoriek Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vydal 1. júna 2017 súhlasné rozhodnutie na uvedenie časti plážového kúpaliska do prevádzky (starý plavecký bazén, nový plavecký bazén, miestnosti prvej pomoci, šatne, zariadenia na osobnú hygienu, trávnaté plochy, dve viacúčelové ihriská, vstupný objekt Juh). Súčasne bol schválený prevádzkový poriadok plážového kúpaliska," uviedla vedúca Odboru hygieny banskobystrického RÚVZ Kvetoslava Koppová.

Ako ďalej dodala, ostatní prevádzkovatelia umelých kúpalísk zatiaľ nepožiadali RÚVZ o uvedenie priestorov do prevádzky počas tohtoročnej letnej sezóny.

Na snímke návštevníci plážového kúpaliska Aqualand Banská Bystrica v sobotu 3. júna 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko


RÚVZ počas sezóny vykonáva na kúpaliskách štátny zdravotný dozor (ŠZD), ktorý je zameraný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek a dodržiavania schváleného prevádzkového poriadku. Súčasťou výkonu tohto dozoru môže byť aj odber vzoriek vody, ich vyšetrovanie a hodnotenie.

"Cieľom vykonávania ŠZD na kúpaliskách je znižovanie zdravotných rizík, ktoré môžu byť spojené s nedodržiavaním hygienických požiadaviek na prevádzkovanie kúpalísk a porušovaním schválených prevádzkových poriadkov a môžu spôsobiť poškodenie zdravia návštevníkov," dodala Koppová.