Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Ploskom sa koná obecná zabíjačka, je už deviatou v poradí

Tradičná obecná zabíjačka v Ploskom v okrese Košice okolie 23. januára 2016. Foto: TASR/František Iván

Na zabíjačkových špecialitách si dnes pochutnajú ľudia aj v časti obce s názvom Ortáše.

Ploské 23. januára (TASR) – Obcou Ploské v okrese Košice – okolie sa dnes šíri vôňa čerstvo pripravovaného mäsa. Je totiž dejiskom tradičnej obecnej zabíjačky. Popoludní ju obohatí kultúrny program.

"Zabíjačku sme v čase fašiangov zorganizovali už deviaty raz po sebe. Koná sa u nás na námestí pred Kostolom svätého Michala," informoval TASR starosta Ploského František Petro.

Miesto si organizátori nevybrali náhodou. "Robíme to všetko vonku, aby hlavne tí mladší videli, ako sa kedysi žilo na dedine. Dnes sa už nechovajú ošípané tak, ako to bolo kedysi zvykom, v každej domácnosti," ozrejmil starosta.



Všetku prácu dnes režírujú miestni mäsiari, ktorým asistujú dobrovoľní hasiči. "Sú to profesionáli, je sa na čo pozerať," komentuje starosta prácu chlapov pri spracovávaní mäsa. Hrubé črevo z prasiatok aj v tomto roku odložili pre miestnych Rómov. "Pripravia si z neho doma góju - ich tradičnú špecialitu," priblížil Petro.

Ako ďalej uviedol, do stredu obce pre potreby zabíjačky, priviezli poľnú kuchyňu, ktorú získalo Ploské z armády ako prebytočný majetok. "Ľudí sme najprv pohostili kapustnicou, postupne tu pripravíme obarovú paprikovú slaninu, guľáš, perkelt, klobásy a jaternice, no, a samozrejme, nemôže chýbať Laci pečeň," podčiarkol starosta.



Na zabíjačkových špecialitách si dnes pochutnajú ľudia aj v časti obce s názvom Ortáše. Prasiatko tam skolili už v piatok, mäsové pokrmy pripravujú až dnes. Dejiskom tunajšej hostiny bude kultúrny dom, kde neskôr vystúpi hudobno-zábavná skupina Ščamba. Následne zahrá aj na námestí v Ploskom, kde sa ľudia zabávajú a spievajú už teraz.