Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Po 400 rokoch sa na zámok vo Zvolene vracia svätoštefanská koruna

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Po Bratislave a Košiciach je to prvýkrát, čo táto výstava prichádza na stredné Slovensko, priamo do Zvolena. Na jej príprave sa podieľali odborníci z Belgicka, Českej republiky, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Talianska.

Zvolen 12. septembra (TASR) - Do Slovenskej národnej galérie (SNG) so sídlom na Zvolenskom zámku prichádza výstava o otcovi Európy - Karolovi Veľkom. Okrem množstva historických exponátov sa po 400 rokoch na zámok vracia svätoštefanská koruna v podobe dokonalej kópie.

Po Bratislave a Košiciach je to prvýkrát, čo táto výstava prichádza na stredné Slovensko, priamo do Zvolena. Na jej príprave sa podieľali odborníci z Belgicka, Českej republiky, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Talianska.

„Pre potreby zvolenskej výstavy bola spracovaná nová časť venovaná strednému Slovensku s akcentom na Zvolenskú kotlinu a na mesto Zvolen, ktoré je tu vnímané v širších európskych súvislostiach. Venujeme sa historickým regiónom Hont, Novohrad, Gemer, Malohont, Zvolen a Tekov so zreteľom na počiatky mesta Zvolen,“ priblížil Peter Baxa z Pamiatkového úradu SR, ktorý je hlavným organizátorom podujatia.

„Výstava je na jednej strane zameraná na obdobie 9. – 11. storočia, teda obdobie európskeho včasného stredoveku, keď vzniká súčasná Európa. Zároveň sa snaží primať návštevníka k zamysleniu nad tým, čo nás s takým dávnym obdobím spojuje. Je výzvou na diskusiu, ktorá dáva minulosti súčasný zmysel, pričom sa sústreďuje na vzájomné pôsobenie pamäti, identity a miesta,“ uviedol Baxa.

Hlavnou metódou spracovania jednotlivých častí výstavy je koncept jednoty v rozmanitosti, ktorý sa stal mottom Európskej únie a bol do európskych dokumentov začlenený tzv. Rímskou zmluvou v roku 2004. „Návštevník sa tak sám môže zamyslieť nad tým, čo máme pri vnímaní histórie a kultúrneho dedičstva spoločné a v čom môžeme nájsť odlišnosti medzi jednotlivými regiónmi a ich kultúrami,“ dodal Baxa.

K najzaujímavejším exponátom, ktoré uvidia návštevníci výstavy, patrí kolekcia nálezov z okolia Nitry z obdobia 9. – 10. storočia, kolekcia šperkov z hrobových výbav z Pražského hradu, z hradiska Libice, slávny kniežací hrob zo Zemplína a z lokálneho dedičstva: súbor exponátov z Pustého hradu, hradiska v Môťovej a včasnoslovanských sídlisk zo Zvolena a regiónu. „Výstava je výnimočná aj tým, že po štyroch storočiach prináša na Zvolenský zámok ako jeden z exponátov svätoštefanskú korunu, ktorá tu bola uložená v rokoch 1619 – 1621,“ uviedla riaditeľka SNG Zvolenský zámok Erika Trnková.

Súčasťou výstavy, ktorá potrvá takmer tri mesiace, bude aj sprievodný program. Bude to napríklad cyklus prednášok pod názvom Výpravy do čias barbarskej Európy. V mesiaci október a december bude SNG Zvolenský zámok pokračovať vo festivale Zámok bez zámkov. „Výstava ovplyvní zameranie podujatí v rámci tohto festivalu, ktoré budú venované histórii, obdobiu raného stredoveku, respektíve archeologickým výskumom v okolí Zvolena. Zároveň sú pripravené animačné programy a tvorivé dielne pre školy všetkých stupňov, ako aj sobotné tvorivé dielne pre rodiny s deťmi v rámci Sobotnej bašty na zámku,“ doplnila Trnková. V piatok 14. 9. sa na Zvolenskom zámku uskutoční konferencia na tému Stredné Slovensko v stredoveku: vývoj osídlenia regiónu pred udelením mestských privilégií mestu Zvolen.

Výstava Dedičstvo Karola Veľkého bude pre verejnosť sprístupnená v priestoroch SNG Zvolenský zámok od 14. septembra do 9. decembra 2018. Oficiálne otvorenie bude 13. septembra.