Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na budove Úradu Banskobystrického kraja opäť zaviala vlajka EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V čase, keď Kotleba dal zvesiť zástavu EÚ, mu súčasný viceprimátor Turčan adresoval otvorené listy, v ktorých ho vyzýval, aby ju opätovne vyvesil.

Banská Bystrica 5. decembra (TASR) – V prvý deň vedenia Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) novým predsedom Jánom Lunterom zaviala z fasády budovy vlajka Európskej únie (EÚ). Tú dal po nástupe do úradu zvesiť bývalý šéf kraja Marian Kotleba ešte pred štyrmi rokmi. Od utorka tak vejú nad vstupom do sídla BBSK na banskobystrickom Námestí SNP tri slovenské vlajky, európska a takzvaná "župná".

Práve vlajku EÚ ešte deň predtým na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK v Rimavskej Sobote Lunterovi symbolicky odovzdal banskobystrický viceprimátor Martin Turčan, ktorý do poslaneckej lavice krajského parlamentu zasadá po prvý raz.

"Novému predsedovi kraja som symbolicky odovzdal vlajku EÚ a poprosil ho, aby ju vrátil na miesto, ktoré jej patrí - na priečelie budovy úradu. Zvolenie Jána Luntera bolo skvelým signálom, nielen pre mňa osobne, ale verím, že počas volebnej noci odľahlo mnohým. Posledné roky boli príkladom a výstrahou zároveň, aby sme si uvedomili, že hodnoty EÚ a príslušnosť k európskej rodine, sú nám bližšie a pre nás nevyhnutné, no zároveň veľmi rýchlo pominuteľné," konštatoval Turčan.

V čase, keď Kotleba dal zvesiť zástavu EÚ, mu Turčan adresoval otvorené listy, v ktorých ho vyzýval, aby ju opätovne vyvesil a neizoloval svojím konaním obyvateľov kraja od civilizovaného sveta. Rovnako reagoval aj v období osláv 70. výročia SNP, keď diplomatické delegácie zo zahraničia vítal na budove úradu transparent: "Yankees go home. STOP NATO".

Kotleba a jeho ĽS Naše Slovensko zastáva názor, že "Slovensko ako suverénna krajina by existovala bez EÚ lepšie". Vlani zbierala podpisy pod petíciu za vypísanie referenda o vystúpení SR z EÚ.