Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Po synagóge chcú Levice zrekonštruovať aj židovskú školu

Synangóga v Leviciach Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kompletná obnova levickej synagógy trvala viac ako rok a stála približne dva milióny eur. Mestu sa ju podarilo zrealizovať vďaka financiám z fondov Európskej únie.

Levice 4. apríla (TASR) – Levický magistrát chce otvoriť zrekonštruovanú synagógu veľkolepým trojdňovým programom. Ten sa začne 27. a skončí sa 29. apríla; venovaný bude židovskej problematike, pripravený je aj koncert Pressburger Klezmer Bandu, Speváckeho zboru učiteľov z Trenčianskych Teplíc či vystúpenia žiakov základnej umeleckej školy a predstavenie „Celkom malého divadla“. Po otváracom programe začne synagóga naplno slúžiť verejnosti.

Samozrejme už to nebudú náboženské účely. Náš projekt znel „Rekonštrukcia synagógy na multifunkčné kultúrne zariadenie“. To znamená, že tam budú od koncertov vážnej hudby i hudby iného druhu, vystupovať budú aj divadlá malých foriem. Bude tam galéria a výstavná sieň,“ uviedol levický primátor Štefan Mišák.

Kompletná obnova levickej synagógy trvala viac ako rok a stála približne dva milióny eur. Mestu sa ju podarilo zrealizovať vďaka financiám z fondov Európskej únie. Na tento projekt bude nadväzovať aj rekonštrukcia židovskej školy, ktorú prístavba pripojí k synagóge. Magistrát sa na opravu školy pokúsi získať dotáciu z ministerstva kultúry. Ak sa mu to nepodarí, mesto je podľa Mišáka pripravené opraviť ju z vlastných zdrojov. „Budeme to robiť samozrejme postupne, v priebehu asi troch rokov. Náklady by mali dosiahnuť sumu približne dva milióny eur. Presnú sumu však budeme vedieť až po dokončení realizačného projektu, ktorý sa momentálne pripravuje,“ informoval Mišák. Po rekonštrukcii chce radnica zriadiť v škole veľkú galériu a v spodnej časti sídlo mestského kultúrneho strediska.