Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Počas DOD v Štátnom archíve v Trnave sprístupnia aj výstavu o predkoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V rámci podujatia sa budú môcť návštevníci oboznámiť s prácou archivára, uvidia originály archívnych dokumentov i priestory, kde sú uložené a nie sú bežne prístupné verejnosti.

Trnava 9. júna (TASR) - Počas piatka a soboty (10. 6.) sprístupní Štátny archív v Trnave pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov svoje priestory verejnosti. Počas podujatia Deň otvorených dverí (DOD) sa uskutoční aj výstava pod názvom Túlavé topánky našich predkov. TASR o tom informovala riaditeľka archívu Júlia Ragačová.

V rámci podujatia sa budú môcť návštevníci oboznámiť s prácou archivára, uvidia originály archívnych dokumentov i priestory, kde sú uložené a nie sú bežne prístupné verejnosti. Súčasťou podujatia bude aj prehliadka zrekonštruovaného meštianskeho domu v centre Trnavy, ktorého základy siahajú do obdobia 14. storočia.

Na výstave budú prezentované rôzne typy dokumentov počnúc 16. storočím. Predstavené budú významné osobnosti, ktoré navštívili trnavský región. "Návštevníci uvidia, ako vyzerali cestovné pasy v minulosti. Okrem dokumentov bude samostatná časť výstavy zahŕňať aj 3D predmety z rôznych kútov sveta a období," uviedla riaditeľka.

Súčasťou budú aj sprievodné podujatia. V tvorivých dielňach si deti vyskúšajú praktické ukážky rôznych nástrojov na písanie z minulosti až po súčasnosť, uvidia ukážky pečatenia a mnoho ďalšieho. Uskutoční sa aj výmenná burza kníh a program na nádvorí, počas ktorého bude pripravený aj tematický kvíz.