Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Počas jarných prázdnin sa dala chrípka na ústup

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spolu bolo v evidencii 6989 chorých na ARO, z toho 981 na chrípku.

Trnava 24. februára (TASR) – Po týždni prázdnin na školách v Trnavskom kraji bol zaznamenaný pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 23,87 percenta, z toho na chrípku o 37,73 percenta. Spolu bolo v evidencii 6989 chorých na ARO, z toho 981 na chrípku. Najviac v okrese Dunajská Streda.

"Chrípka je v kraji na úrovni sporadického výskytu," konštatovala dnes Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave. Ochorenie sa najviac v posledných dňoch vyskytovalo v populácii detí do päť rokov, z dôvodu vyššieho počtu chorých musela byť zatvorená jedna materská škola v okrese Piešťany.

V Nitrianskom kraji klesla chorobnosť na chrípku o takmer 40 percent



V Nitrianskom kraji už niekoľko týždňov klesá chorobnosť na chrípku. Kým na začiatku februára bolo pre vysoký počet ochorení zatvorených viac ako 70 školských zariadení, v tomto kalendárnom týždni bol vyučovací proces prerušený iba v jednej materskej škole v okrese Šaľa.

Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo počas tohto týždňa hlásených celkovo 6903 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu šlo o chrípku v 1135 prípadoch. „Predstavuje to pokles chorobnosti o 38,4 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu,“ uvádza sa v správe RÚVZ.

Najviac chorých bolo v skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 136 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 40,4 percenta zápalov prínosových dutín, 25 percent zápalov pľúc a 34,6 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 59 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 56 percent lekárov pre dospelých.

Chorých ubudlo vo všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského



Epidémia chrípky ustúpila. Lekári zaznamenali aj tento týždeň ďalší pokles chorobnosti. Celkovo nahlásili 58.411 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky, informoval TASR hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Chorobnosť klesla vo všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského. Chrípkové prázdniny malo 20 materských a 20 základných škôl. Na západnom Slovensku sú jarné prázdniny.

Chorobnosť na ARO v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 11,9 percenta. Najvyššia bola v Žilinskom kraji, najnižšia v Nitrianskom. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 6903 ľudí, chorobnosť klesla o 25,9 percenta.

Aj tento týždeň pribudli prípady akútneho respiračného ochorenia (SARI). Lekári ich nahlásili u 42-ročnej ženy z Nitrianskeho kraja a u 45-ročnej ženy a 76-ročného muža z Košického kraja. Celkovo sa tak v rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenalo 29 prípadov, sedem ľudí zomrelo.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu.