Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Počas soboty otvorí svoje pivnice od Bratislavy po Trnavu 128 vinárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šiesty ročník Otvorených pivníc na sv. Urbana ponúkne milovníkom vínnej turistiky vína v 128 pivniciach od Devína cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Trnavu.

Bratislava 21. mája (TASR) – Jarný sviatok vinárov a vinohradníkov na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC) sa blíži. Deň otvorených pivníc na sv. Urbana sa uskutoční počas nadchádzajúcej soboty 26. mája. Len dvakrát do roka sa môžu ľudia dostať naraz do viac ako sto pivníc a vychutnať si víno priamo zo suda. Tieto oslavy vína sa pravidelne konajú v novembri, čerstvo po oberačkách, a v máji, keď už sú vína pripravené podať svedectvo o tom, aký bol uplynulý vinársky rok.

Šiesty ročník Otvorených pivníc na sv. Urbana ponúkne milovníkom vínnej turistiky vína v 128 pivniciach od Devína cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Trnavu. Otvorené pivnice môžu navštíviť v 32 obciach a mestách Malokarpatského regiónu.

„Každý rok pribúdajú na Malokarpatskej vínnej ceste staré klenbové pivničky, ale aj nové krásne moderné pivnice či degustačné miestnosti. Na Slovensku ide o najznámejšie vinárske podujatie, ktoré láka návštevníkov neopakovateľnou atmosférou. Prítmie v kamenných pivniciach pri blikotajúcom svetle sviečok pridáva degustácii vína osobitný zážitok. Ten sa v nijakom obchode k fľaši vína nedá kúpiť,“ uviedol predseda Združenia MVC Milan Pavelka.

Vína z vydareného ročníka 2011 už vysoko bodovali na domácich aj zahraničných súťažiach a sľubujú kvalitnú úroveň ochutnávky. Vo vyše štyroch desiatkach pivníc budú pripravené k vínam aj gastronomické pochúťky, v mnohých pivniciach bude aj živá ľudová hudba.

Návštevníkom možno odporučiť do pozornosti súbežné podujatie v Modre v časti Kráľová, kde budú hody. Kráľová si zachovala svoj dedinský ráz a tradície, dokonca i osobitné nárečie. „Hody od poludnia do polnoci okrem kultúrneho programu a degustácie vína oživí aj festival v pečení koláčov spojený so súťažou o najchutnejší závin,“ povedala pre TASR Miriam Fuňová z MsÚ v Modre.