Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Poprad si pripomenie 75. výročie prvého transportu do Auschwitzu

V nedeľu 25. marca uplynie 75 rokov odvtedy, čo z popradskej železničnej stanice odišiel prvý transport židovských žien a dievčat do koncentračného tábora v Osvienčime. Foto: TASR/Adriana Antošková

So zhromažďovaním mladých dievčat, ktoré mali odísť za údajnou prácou do Poľska, sa začalo 20. marca 1942. V prvých štyroch transportoch odišlo 3670 dievčat.

Poprad 21. marca (TASR) – V sobotu 25. marca uplynie 75 rokov od vypravenia prvého vlaku s 999 mladými ženami zo železničnej stanice v Poprade do koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku. Túto udalosť si v Poprade pripomenú od piatka 24. do nedele 26. marca slávnostným koncertom, odhalením pamätnej tabule i kladením vencov priamo na železničnej stanici.

"Prvý vlak vyrazil zo stanice večer o 20.20 h a v dobytčích vagónoch sa strachom trasúce mladé ženy a dievčatá viezli takmer na istú smrť," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea židovskej kultúry v Bratislave Stanislava Šikulová. Deportácie Židov zo Slovenska v roku 1942 boli uskutočňované na základe Zákona o právnom postavení Židov č. 198/1941, takzvaného Židovského kódexu zo dňa 9. septembra 1941.

"V prvej fáze deportácií vznikli koncentračné strediská na Patrónke v Bratislave, Žiline, Poprade, Seredi a Novákoch, odkiaľ boli vypravené vlakové súpravy s deportovanými," informovala Šikulová. So zhromažďovaním mladých dievčat, ktoré mali odísť za údajnou prácou do Poľska, sa začalo 20. marca 1942. "V prvých štyroch transportoch odišlo 3670 dievčat, v ďalších vlakoch odišli mladí chlapci od 16 rokov a od júla už vlakmi slovenské úrady začali odvážať celé rodiny vrátane malých detí a starcov," vysvetlila.

Program pietneho podujatia sa začne v piatok o 18.30 h slávnostným koncertom Vlak bez návratu v Dome kultúry v Poprade. Účinkovať v ňom bude orchester Jána Berkyho Mrenicu, Jana Orlická a Ervin Schönhauser.

V sobotu 25. marca o 13.30 h odhalia pamätnú tabuľu na budove Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade, program bude následne pokračovať v Tatranskej galérii. O 15.00 h premietnu dokumentárny film Žiť na ceste smrti režisérky Oľgy Pohankovej. Ide o svedectvo Edity Grosmanovej, ktorá v koncentračnom tábore Auschwitz prežila viac ako tri roky, pričom odišla v prvom transporte 25. marca 1942.

Nasledovať bude prezentácia výskumu Prvý židovský transport Heather Dune Macadamovej o 16.00 h. Otvorenie výstavy Ivana Köhlera Rezidencia smrti je naplánovaná na 17.00 h. Sobotný program ukončí zapálenie sviečok na pamiatku obetí prvého transportu pri Pamätnej tabuli obetí holokaustu na Železničnej stanici v Poprade o 20.20 h, teda v tom istom čase, ako bol prvý vlak do koncentračného tábora vypravený.

Na rovnakom mieste sa v nedeľu o 15.00 h uskutoční pietna spomienka spojená s kladením vencov.