Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Vodohospodári zasahujú najmä v povodí Hrona a Ipľa

Prístupové cesty do obce Vyškovce nad Ipľom v okrese Levice zaliala voda Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najdramatickejšia situácia je v obci Vyškovce nad Ipľom.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Vysoká úroveň hladiny tokov a zrážky si vyžiadali za posledné dni zásahy vodohospodárov, ktorí sú pripravení na celom území Slovenska. S vodným živlom bojujú predovšetkým pracovníci Správy povodia dolného Hrona a dolného Ipľa so sídlom v Leviciach. Na zvyšovanie ochranných hrádzí a múrikov už využili takmer 500 ton piesku a vyše 20.000 vriec. TASR o tom informoval Maroš Stano z Odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Najdramatickejšia situácia je podľa neho v obci Vyškovce nad Ipľom. Vodohospodári tu zasahovali aj počas noci zo stredy na štvrtok (3.-4.4.). "Približne tisíc vriec s pieskom už využili na sanáciu hrádzového priepustu, ktorý ohrozuje tlak rieky Ipeľ. V prípade roztrhnutia hrádze by voda mohla spôsobiť veľké škody," povedal Stano. Obec podľa neho chráni mobilné hradenie a na spevnenie svahu prístupovej cesty už vodohospodári využili náklad 30 nákladných áut lomového kameňa. Dodal, že protipovodňové práce zabezpečujú štyri nákladné autá, dva univerzálne dokončovacie stroje, kráčajúci bager, žeriav, čerpacia technika i elektrocentrála. Od Veľkonočnej nedele vykonáva záchranné práce v plnom nasadení 40 pracovníkov levickej správy, spolu s hasičmi a vojakmi.

Stano ďalej informoval, že ďalších takmer 15.000 vriec s pieskom na zabezpečovacie povodňové práce dodali vodohospodári z piešťanského odštepného závodu na ochranu obcí a územia pri vodných tokoch Žitava, Liska, Bebrava a Nitra. "Na jednotlivých povodňových úsekoch musia odstraňovať naplaveniny, upravovať a zvyšovať koruny hrádzí, prečerpávať vodu pomocou mobilných agregátov, ale aj odstraňovať rôzne prekážky vo vodných tokoch a zabezpečiť prietok v ich korytách," povedal Stano.

Na západe a východe Slovenska je podľa neho situácia stabilizovaná a práce sa sústreďujú na prečerpávanie vnútorných vôd z medzihrádzových priestorov do priľahlých vodných tokov. V prípade zhoršenia povodňovej situácie má Slovenský vodohospodársky podnik pripravených na zásah 2300 pracovníkov, desiatky mechanizmov, takmer 1,3 milióna vriec, 125.000 kubických metrov kameňa a ďalšieho materiálu. "Aktuálnu situáciu monitorujú aj ďalšie dve rezortné organizácie envirorezortu – Slovenský hydrometeorologický ústav a Štátny geologický ústav Dionýza Štúra," uzavrel Stano.