Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Počet návštevníkov v okresoch B. Bystrica a Brezno v tomto roku stúpol

Ilustračný záber. Foto: TASR/Branislav Račko

V Banskobystrickom okrese bolo 132 ubytovacích zariadení a ich služby využilo 57.223 ľudí. Z počtu ubytovaných tvorili domáci takmer 78 %, zvyšok zahraniční návštevníci.

Banská Bystrica/Brezno 1. decembra (TASR) – Česi, Maďari, Poliaci a Nemci tvorili gro zahraničnej klientely, ktorá do okresov Banská Bystrica a Brezno pricestovala v 1. polroku tohto roka. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktoré TASR poskytla Eva Hajová z odboru informatiky, registrov a informačných služieb ŠÚ SR v Banskej Bystrici v rámci hodnotenia cestovného ruchu v Banskobystrickom samosprávnom kraji v prvom polroku 2017.

V Banskobystrickom okrese bolo 132 ubytovacích zariadení a ich služby využilo 57.223 ľudí. Z počtu ubytovaných tvorili domáci takmer 78 %, zvyšok zahraniční návštevníci. Priemerná cena za jedno prenocovanie dosiahla necelých 24 eur.

"Počet ubytovacích kapacít oproti polroku 2016 stúpol a celkový počet osôb, ktorí ich využili, sa zvýšil o 7503, čo je nárast o 15 %. Ten nastal u domácich i zahraničných návštevníkov v oboch okresoch,"
konštatovala Hajová.

Podľa Hajovej v okrese Brezno fungovalo v rovnakom období 88 ubytovacích zariadení a ich služby využilo 43.492 ľudí. Z počtu ubytovaných najviac, a to cez 84 %, tvorili domáci. Priemerná cena za prenocovanie dosiahla 31 eur. Aj tam počet ubytovacích kapacít vzrástol a celkový počet návštevníkov, ktorí ich využili, stúpol o 4879 osôb, čo je nárast o 12,6 %.