Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Počet štrajkujúcich škôl v Bratislavskom kraji a Košiciach sa znižuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení.

Bratislava 1. februára (TASR) - Z 58 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) ostáva v štrajku 20. Hovorkyňa BSK Lucia Forman informovala, že celkový počet štrajkujúcich učiteľov zo škôl BSK je v súčasnosti 267.

V desiatich školách, ktorých učitelia naďalej ostávajú v štrajku, bude upravené vyučovanie, v ďalších desiatich bude vyučovanie prebiehať bez obmedzení. Vyučovanie obnovuje po polročných prázdninách aj Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠpMNDaG) v Bratislave. Na svojom webe škola informuje, že od 2. februára v obmedzenom režime začne s vyučovaním pre 1. až 4. ročník. Väčšina pedagógov tejto školy aj naďalej ostáva v štrajku.

V pondelok 25. januára, v prvý deň štrajku vyhlásenom Iniciatívou slovenských učiteľov (ISU), sa zapojilo 468 učiteľov z 26 škôl BSK, v stredu (27.1.) to bolo 366 učiteľov z 24 škôl.

Poslanci BSK na svojom piatkovom (29.1.) zasadnutí podporili štrajkujúcich učiteľov. V prijatom uznesení vyjadrili podporu nielen pedagógom na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, ale učiteľom vo všetkých krajoch.

BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 37 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich 18.151 žiakov a pracuje približne 2800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Časť učiteľov na Slovensku vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Podľa stránky ISU je k dnešnému poludniu v štrajku 9278 učiteľov zo 695 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

Počet učiteľov zapojených do štrajku klesol

V Košiciach sú k dnešnému dňu do štrajku zapojené štyri školy v pôsobnosti mesta. TASR o tom informovala hovorkyňa košickej radnice Linda Šnajdárová.

"V ZŠ Krosnianska 4 je z 56 pedagógov do štrajku zapojených 53, v Základnej škole Maurerova 22 štrajkuje 24 z 26 učiteľov, v Základnej škole Krosnianska 2 sa do štrajku zapojilo 16 pedagógov zo 47 a v Základnej škole Družicová sa zapojil jeden učiteľ z celkového počtu 46. Dnes sú polročné prázdniny, neprítomní zamestnanci čerpajú dovolenku alebo náhradné voľno," uviedla Šnajdárová.

Celkový počet učiteľov zapojených do štrajku je 94, oproti minulému týždňu je to menej o 71 pedagógov. "Zriaďovateľ pravidelne monitoruje situáciu na školách a komunikuje s riaditeľmi škôl," dodala hovorkyňa radnice.

Pre štrajk dnes ostali zatvorené viaceré materské školy v Žiari nad Hronom

Otázku, kam umiestniť svoje maloleté dieťa, dnes museli riešiť žiarski rodičia. Päť zo siedmich pracovísk materskej školy v Žiari nad Hronom dnes totiž ostalo pre štrajk pedagogických zamestnancov zatvorených.

"Situácia je taká, že v týchto piatich pracoviskách v súčasnosti nevieme zabezpečiť prevádzku, takže sú zatvorené," podotkla riaditeľa materskej školy Martina Šimková. Podobne to bude aj v utorok 2. februára.

O štrajku informuje škola aj na svojej internetovej stránke. "Chápeme, že sme vám svojím rozhodnutím skomplikovali situáciu, ale zároveň veríme, že snahu o vytvorenie lepších podmienok pre výchovu a vzdelávanie našich detí pochopíte a morálne nás podporíte," vyzývajú štrajkujúci učitelia rodičov.

Časť učiteľov na Slovensku vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Podľa informácií zo stránky ISU, ktoré boli aktualizované dnes o 13.43 h, je do štrajku zapojených 9203 učiteľov zo 692 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.