Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Pochod radikálov v Krásnohorskom Podhradí zastavili ťažkoodenci

Zhromaždenie prívržencov Ľudovej strany Naše Slovensko v Krásnohorskom Podhradí Foto: TASR/František Iván
Na snímke Mariána Kotlebu v aute polícia púšťa na svoj pozemok v Krásnohorskom Podhradí. Foto: TASR/František Iván

Na pochode v tomto čase chýbal volebný líder strany Marián Kotleba, ktorého podľa svedkov ráno predviedli na vypočutie policajti do Košíc.

Krásnohorské Podhradie 29. septembra (TASR) - Pochod do rómskej osady v Krásnohorskom Podhradí, ktorý na dnes zvolala krajne pravicová Ľudová strana Naše Slovensko, zastavili policajní ťažkoodenci.

Na cestu k rómskej osade sa okolo 13.00 h vydalo z centra obce približne 300 ľudí, policajný kordón ich však ďalej nepustil.

Volebného lídra strany Mariána Kotlebu, ktorý je vlastníkom časti pozemkov pod tamojšími nelegálne postavenými domami, polícia najprv predviedla na vypočutie do Košíc, neskôr ho do rómskej osady vpustila, aby si svoj pozemok zameral.

Situácia v obci napriek emóciám ostala stabilizovaná bez výtržností.

"Jedna osoba bola predvedená, nakoľko odmietla prevziať predvolanie k vypočutiu," uviedla pre TASR krajská košická hovorkyňa Jana Mésárová. Výsluch svedka sa podľa nej týkal akcie v Krásnohorskom Podradí. Celkovo vypočuli v tejto súvislosti štyroch ľudí.



Kotleba inicioval dnešné tzv. upratovanie v rómskej osade pod požiarom poškodeným hradom Krásna Hôrka. Zámer zbúrať nelegálne príbytky Rómov Kotleba avizoval krátko potom, ako pred časom získal časť tamojších pozemkov. Vyhlásil, že chce odtiaľ odpratať „odpad„. Hoci strana pred akciou na webstránke vyzývala účastníkov, aby si vzali sekery, lopaty a ďalšie nástroje, na pochode ich so sebou nemali.



Pred policajtmi skandovali účastníci heslá "Policajný štát" a žiadali prístup do osady. V čele pochodu bol aj spoluvlastník tamojších pozemkov Štefan Szaniszló.

Akciu sprevádzali prísne policajné opatrenia, stovky policajtov kontrolovali viacero miest v obci. Pripravené bolo vodné delo, zo vzduchu monitoroval situáciu policajný vrtuľník.



Mnohí stúpenci Ľudovej strany Naše Slovensko chceli v obci počkať na návrat Kotlebu. Na ceste pred obcou stáli počas dňa policajné hliadky.

Starosta obce Peter Bollo pre TASR potvrdil, že žiadne zhromaždenie v obci nikto oficiálne neohlásil. Problém s nelegálnymi domami, ktorý vznikol v minulosti, však podľa neho treba riešiť a mala by zasiahnuť vláda.

Do rómskej osady polícia vpustila M.Kotlebu, pochod zarazila

Kotleba po návrate z výsluchu oznámil, že ide zamerať svoj pozemok. Podľa neho ide o prvý krok "aby zákon začal platiť pre všetkých rovnako". Polícia ho napokon vpustila v aute spolu s niekoľkými novinármi do rómskej osady, ku konfliktu nedošlo.

Polícia prijala na ochranu poriadku rozsiahle bezpečnostné opatrenia, stovky policajtov kontrolovali viacero miest. Pripravené bolo vodné delo, zo vzduchu monitoroval situáciu policajný vrtuľník. Napriek emóciám bol zachovaný pokoj.

Starosta obce Peter Bollo pre TASR potvrdil, že zhromaždenie v obci nikto oficiálne neohlásil. Problém s nelegálnymi domami, ktorý trvá už 20 rokov, však podľa neho treba riešiť a mala by zasiahnuť vláda.

V Krásnohorskom Podhradí na dnes ohlásil poslanec NR SR Alojz Hlina (OĽaNO) akciu pre deti s podávaním palaciniek a skákacím hradom, napokon však túto akciu odvolal.