Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

POČIATEK: Staré betónové cesty miznú vďaka eurofondom

Ján Počiatek Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 budú financované obnovy aj ďalších betónových ciest v havarijnom stave.

Galanta/Sládkovičovo/Senec 1. marca (TASR) – Obyvatelia Galanty a Sládkovičova využívajú zrekonštruovanú cestu smerom do Senca. Starú betónovú cestu tu nahradila od decembra kvalitná asfaltová vozovka. Z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 budú financované obnovy aj ďalších betónových ciest v havarijnom stave.

„Rekonštrukcie takýchto ciest majú význam najmä pre obyvateľov dotknutého regiónu, ktorí sa do svojho cieľa dostanú rýchlejšie, komfortnejšie a hlavne bezpečnejšie,“ uviedol dnes minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek s tým, že na ceste I/62 Sládkovičovo – hranica okresu Galanta/Senec vybudovali šesť križovatiek so samostatnými odbočovacími pruhmi a jedna sa prestavala na kruhový objazd. Európska únia sa podieľala na tomto projekte sumou 14 miliónov eur. Na úseku I/75 medzi Sládkovičovom a Galantou sa začali rekonštrukčné práce a cesta má byť odovzdaná už koncom júna.

Podľa jeho ďalších slov tzv. betónky majú na Slovensku pôvod ešte v rokoch 1969 – 1972, ich súčasný stav je už väčšinou nevyhovujúci. Trasenie, hlučnosť, trhliny a diery na vozovke je nutné riešiť vzhľadom na neustály prírastok automobilovej dopravy. „Po betónovej ceste I/62 smerom na Bratislavu a I/75 Galanta – Košúty – Sládkovičovo dochádzajú obyvatelia denne do hlavného mesta. Okrem poškodenia a opotrebovania vozidiel predstavovala vozovka v pôvodnom stave aj ohrozenie zdravia.

„Vďaka Európskemu fondu regionálneho rozvoja bolo možné kompletne obnoviť cestu I/62 po hranicu okresu Senec, ktorý patrí už do Bratislavského kraja,“ vysvetlil minister. Počiatek dodal, že v čase dožívania sú aj ďalšie betónové cesty na území Slovenska. Nevyhovujúci stav vozovky je napríklad na ceste I/65 Turčianske Teplice – Príbovce. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vypíše súťaž na zhotoviteľa tohto úseku už v 1. polroku 2016.