Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Počty chorých na respiračné choroby sa v BBSK takmer nezmenili

Na archívnej snímke z 27. augusta 2013 pacient chorý na chrípku leží v posteli. Foto: TASR/AP

Najviac chorých na ARO je v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom.

Banská Bystrica 26. apríla (TASR) – Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) bol počas aktuálneho 17. kalendárneho týždňa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) v medzitýždňovom porovnaní takmer na rovnakej úrovni. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„V prípade ARO ide o vzostup len o 0,45 percenta a v prípade CHPO o pokles o 0,05 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva BBSK nižší v prípade ARO o 66 percent a v prípade CHPO až o 73 percent,“ konkretizovala Tolnayová.

Celkovo podľa nej eviduje RÚVZ 895 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 307 osôb na 100.000 obyvateľov. „CHPO sa vyskytli v 35 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 12 osôb na 100.000 ľudí,“ ozrejmila hovorkyňa.

Ako pokračovala, najviac chorých na ARO je v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom. „CHPO najviac postihli pacientov v okresoch Lučenec a Poltár,“ dodala hovorkyňa.