Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Pod banskoštiavnickou kalváriou pribudli nové parkovacie miesta

Banská Štiavnica, archívne foto Foto: TASR/Dušan Hein

Tie budú len časťou zázemia, ktoré tu chce Kalvársky fond pre návštevníkov vybudovať.

Banská Štiavnica 28. júla (TASR) - Návštevníci smerujúci na banskoštiavnickú kalváriu už nemusia riešiť problémy s parkovaním, v blízkosti komplexu vznikajú nové parkovacie miesta. Tie budú len časťou zázemia, ktoré tu chce Kalvársky fond pre návštevníkov vybudovať.

"Pod Kalváriou sa buduje 20 parkovacích miest, už sú takmer hotové. Turisti ich využívajú a veľmi si to pochvaľujú, pretože tam aj býva štandardne tých 20 áut," podotkol predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharík, ktorý už dlhší čas upozorňoval na absenciu parkovacích plôch v tejto časti. Aj preto sa fond rozhodol kúpiť objekt v blízkosti kalvárie, kde vznikne návštevnícke centrum. Okrem múzea a informačného bodu by tu mali mať svoje miesto aj toalety, občerstvenie a spomínané parkovisko.

Ako ďalej uviedol Macharík, práce však pokračujú aj na záchrane samotnej pamiatky. "V Hornom kostole sa postupne reštauruje veľká freska pod vedením reštaurátora Hromadu. Ďalej reštaurujeme aj dve kaplnky - zastavenia a kaplnku Ecce homo," vymenoval. Vyrábajú sa tiež kópie reliéfov z kaplniek. "Na tento rok sú naplánované štyri kópie, tri sú už hotové a štvrtá sa bude robiť na jeseň. Postupne ich budeme osádzať namiesto fotografických kópií, ktoré tam v súčasnosti sú," priblížil práce Macharík.

Banskoštiavnická kalvária sa za posledné roky stala jednou z najnavštevovanejších pamiatok v regióne. O stúpajúcej návštevnosti hovorí Macharík aj tento rok. "Túto nedeľu sme mali na kalvárii 350 návštevníkov," dodal s tým, že tohtoročná návštevnosť je v priemere o 15 % vyššia ako v minulom roku.